Литва заявила, що було «помилкою» обмежувати Україну завдавати ударів по РФ

Джерело: The Defense Post

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс заявив, що обмеження використання ракет великої дальності по території Росії є “помилкою”.

“З самого початку ми робили помилку, обмежуючи українців, тому що це можна було розцінити як ескалацію”, – сказав він.

Тоді українські посадовці намагались переконати союзників скасувати заборону, і Ландсберґіс сказав, що у таких рішеннях в Заходу “переважав страх перед Росією”.

“Українцям потрібно дозволити використовувати надане їм обладнання для досягнення стратегічних цілей. Вони повинні мати можливість завдавати ударів по території Росії, по лініях постачання та військовим частинам, які готуються напасти на Україну. Лише одній стороні нав’язані правила. Ми повинні відмовитися від цих правил, які ми створили”, – сказав він.

Через кілька днів після зміни уряду в Нідерландах новий міністр закордонних справ країни Каспаро Вельдкамп під час візиту в Україну пообіцяв “негайне” постачання винищувачів F-16 Силам оборони.

7 липня на Харківщині на російській міні підірвався легковий автомобіль. У машині могло перебувати шестеро осіб, наразі знайдено тіла чотирьох. На місці працюють слідчі та рятувальники.

7 липня президент Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Одещині.

Новообраний уряд Великої Британії продовжить політику підтримки Україну у війні проти РФ. 6 липня прем’єр-міністр країни Кір Стармер повідомив, що він уже зазначив про це у телефонній розмові президентові Володимиру Зеленському та підтвердить позицію спільно з союзниками по НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні 9–11 липня.

7 липня, під час візиту до Одеси у день Військово-морських сил, новообраний міністр оборони Великої Британії Джон Хілі анонсував новий пакет для України, менш ніж через 48 годин після свого призначення.