Торгівля дозволом на перетин кордону: САП і НАБУ повідомили про підозру нардепці та її помічниці

Джерело: пресслужба НАБУ

11 липня Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру у зловживанні впливом чинній нардепці. Детективи НАБУ також вручили повідомлення про підозру й помічниці депутатки.

Раніше було викрито народну обраницю спільно з її помічницею на отриманні неправомірної вигоди за внесення даних в систему “Шлях”, що фактично надає дозвіл на перетин кордону чоловікам призовного віку.

Їхні дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України.

У межах досудового розслідування встановлено, що особи за грошову винагороду пообіцяли громадянину забезпечити прийняття рішення про дозвіл на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до Інформаційної системи “Шлях”. Ймовірно, частину коштів підозрювані отримували “авансом”.

Надалі співучасниці надіслали звернення благодійної організації до однієї з районних військових адміністрацій, на підставі чого ОВА було прийнято рішення про надання дозволу громадянину на проїзд як волонтера через державний кордон України.

Зауважується, що після одержання дозволу помічниця депутатки зустрілась з громадянином та отримала від нього другу частину обумовлених коштів – 2 800 дол.

Наразі досудове розслідування триває.

Зауважимо, раніше на виконання рішення РНБО уряд схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин.

У квітні стало відомо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 96 442 чоловіків отримали дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон через систему “Шлях”. Успішно скористалися дозволом 66 474 особи, з яких 9373 не повернулися до України.

Довідка. Система “Шлях” – дає змогу прикордонникам за лічені секунди проводити перевірку осіб водіїв віком 18-60 років, яким дозволено виїжджати за кордон по гуманітарну допомогу. Статистична інформація надана адміністратором системи “Шлях” – Державною службою України з безпеки на транспорті, за період з 24.02.2022 по 31.12.2022 уповноваженими службовими особами внесено 160 616 записів.

  • Протягом тижня співробітники Служби безпеки України ліквідували ще три схеми незаконного виїзду ухилянтів за кордон.
  • Співробітники Служби безпеки України ліквідували 8 нових схем для незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку та затримали 15 організаторів нелегальних “трафіків”.
  • У Вінниці затримали чоловіка, який видавав себе за співробітника Служби безпеки України і за гроші пропонував чоловікам свою “допомогу” в ухиленні від призову.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.

Чилійські вчені розробили вакцину для стерилізації собак. Відтак тваринам тепер не знадобиться хірургічне втручання для цієї процедури. Особливість вакцини у тому, що вона – зворотня.

Поліція Молодови попередила про плани зірвати вибори президента країни – зокрема шляхом захоплення урядових будівель – злочинними угрупованнями під керівництвом Росії.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.