Прем’єр-міністр Індії вперше відвідає Москву з початку повномасштабної війни

Джерело: The Tribune

8 липня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, ймовірно, здійснить одноденну подорож до Росії. Це стане першим візитом глави уряду до Москви з початку російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Раніше Моді відвідував Росію у 2019 році, тоді він приїжджав до Владивостока. Тоді як столицю РФ прем’єр Індії востаннє відвідував у 2015 році.

Моді відвідає Росію після того, як очолив уряд втретє. Однак, його партія не змогла отримати більшість у новому складі парламенту. Згідно з підсумками виборів політична сила втратила 62 місця, тож загальна кількість скоротилася до 240, що є найгіршим результатом за 15 років.

Зауважується, що з початку війни, продаж російської сирої нафти чутливій до цін Індії був настільки значним, що Росія замінила Саудівську Аравію як найбільше джерело нафти у світі.

Зокрема у квітні імпорт російської нафти в Індію зріс до дев’ятимісячного максимуму, відновившись після зупинення через санкції. Зростання імпорту відбулося завдяки постачанню танкерами найбільшої російської судноплавної компанії “Совкомфлот”, які не були підсанкційними.

Разом з тим, федеральна поліція Індії повідомила, що чотирьох осіб, пов’язаних з мережею торговців особами, заарештували за те, що вони заманювали молодих людей до Росії обіцянкою прибуткової роботи або вступу до університету, а насправді намагались змусити їх воювати проти України.

Індія відмовилася критикувати російське вторгнення в Україну, стверджуючи, що всі вторгнення та війни неприпустимі. Країна також відмовилася підписати комюніке, видане наприкінці Глобального саміту у Швейцарії.

Тим часом зв’язки між Росією та Китаєм зростають, факт, що фіксує пильне око Нью-Делі. 

Воронезька авіабаза Мальшево на півдні РФ у 160 км від кордону з Україною, може бути найважливішою та найбільш вразливою ціллю в Росії. Однак, поки що українські Сили оборони не отримали дозвіл на використання американського озброєння для знищення російських Су-34 на цій авіабазі.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну інформацію на фронті станом на 22:00 30 червня. За добу відбулося 124 бойових зіткнення. Найгарячішим напрямком протягом дня залишався Покровський.

Народна депутатка Мар’яна Безугла заявила, що вирішила подати  заяву в Державне бюро розслідувань щодо порушення Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським статті 351 Кримінального кодексу України, а саме “перешкоджання діяльності народного депутата України”.

30 червня командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив про втрати російської армії за тиждень. Зокрема українські оборонці ліквідували 8340 росіян та знищили 1243 одиниці озброєння та військової техніки.

30 червня в Одесі п’ятьох відпочивальників віднесло хвилями у відкрите море. Рятувальники звернулися по допомогу до ВМС ЗСУ.