НАТО опиниться в стані війни з Росією: Салліван пояснив, чому Україна не отримала запрошення до Альянсу

Джерело: CNN

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Північноатлантичний альянс опиниться в стані війни з Росією, якщо Україна отримає запрошення до НАТО вже зараз. Його коментарі з’явилися після того, як Зеленський висловив невдоволення через позицію НАТО щодо членства України.

“Альянс в один голос сказав вчора ввечері, що ми з нетерпінням чекаємо майбутнього з Україною в НАТО. Ми будемо працювати з Україною на шляху до НАТО. Але сьогодні ми не готові запросити Україну. У президента Зеленського, очевидно, була інша думка з цього приводу”, – наголосив Салліван.

На питання про те, які реформи необхідно провести Україні на шляху до членства в НАТО, Салліван зауважив, що “м’яч знаходиться на боці України” в межах процесу щорічної національної програми в НАТО. Проте додав, що альянс і Україна “зроблять особливий акцент на швидкому просуванні в певних напрямах з метою підвищення стійкості української демократії”.

Говорячи про терміни закінчення війни, Салліван сказав, що розуміє прагнення України стати членом НАТО “якомога швидше”, але наголосив, що ситуація “динамічна”.

При цьому Салліван на публічному форумі НАТО сказав, що “американський народ заслуговує на певну подяку”, передало CNN. У такий спосіб він відповів Дар’ї Каленюк, директорці Центру протидії корупції в Україні, яка розкритикувала рішення не запрошувати Україну до Альянсу.

“Порадьте, будь ласка, що сказати синові? Що президент Байден і НАТО не запросили Україну в НАТО, тому що вони бояться Росії? Боїтеся програшу Росії? Боїтеся перемоги України? Або необроблений зворотний канал зв’язку з Кремлем, який є терористичною організацією, щоб досягти своєї Мінської угоди 3? Чи готувати свого сина бути військовим і воювати з росіянами, коли йому через 7 років буде 18 років?” – запитала Каленюк.

Радник подякував їй за зусилля, спрямовані на розвиток демократії в Україні. Водночас він вказав на “величезний потенціал”, наданий США, щоб допомогти Україні боротися з вторгненням, а також на постійну солідарність з боку США та інших партнерів.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.