СБУ затримала «активістів», які планували захопити Верховну Раду

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки України викрила групу осіб, яка планувала провокації в Києві 30 червня, включаючи захоплення Верховної Ради. Групу т.з. “активістів” очолював співзасновник громадської організації, відомої своїми антиукраїнськими акціями з 2015 року.

Фото: Служба безпеки України

Під виглядом проведення “віче”, група мала намір оголосити про “усунення від влади” чинного військово-політичного керівництва України. Надалі вони планували захопити будівлю Верховної Ради, заблокувавши її роботу.

Організатори збиралися влаштувати в центрі столиці нібито мирне зібрання, щоб зібрати людей. Проте більшості учасників не розкривали справжні наміри щодо провокацій.

Зловмисники планували поширювати інформацію про “заворушення” в Києві через вітчизняні та іноземні інформресурси. У такий спосіб вони прагнули дестабілізувати ситуацію в Україні на користь Росії.

Для реалізації планули спільників вербували з громадських об’єднань Києва, Дніпра та інших регіонів. Вони підтримували комунікацію через різні месенджери і зустрічалися невеликими групами по три особи.

Фото: Служба безпеки України

СБУ заздалегідь викрила їхні наміри. Співробітники Служби задокументували підривну діяльність і затримали організаторів.

Під час обшуків у помешканнях “активістів” були виявлені зброя, боєприпаси, мобільні телефони, комп’ютерна техніка та чорнові записи з доказами злочинної діяльності.

Затриманим оголосили підозру за ч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади). Їм обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Вони можуть отримати до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото: Служба безпеки України

Голова Донецької ОДА Вадим Філашкін в п’ятницю, 5 липня, повідомив що ворог обстріляв село Комар Волноваського району Донецької області, внаслідок чого є загибла та поранені.

YouTube заблокував канали кількох відомих російських співаків і артистів, які висловлювали підтримку війни Росії в Україні.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 5 липня, кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 84. Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках. 

Кабінет Міністрів України призначив двох нових заступників міністра оборони України Рустема Умєрова. Ними стали Клочко Анатолій Олександрович та Сергій Олександр Петрович.

Латвія поставить Україні понад 2,5 тисячі бойових безпілотників за 4 мільйони євро в рамках коаліції БпЛА до кінця липня.