У Верховній Раді назвали, скільки в Україні чоловіків призовного віку і вже заброньованих

Джерело: інтерв’ю “Громадському радіо“.

В Україні станом на сьогодні налічується близько 11,1 млн чоловіків від 25 до 60 років, яких потенційно можна мобілізувати. З-поміж цього числа заброньовано 565 тисяч осіб, сказав народний депутат Дмитро Наталуха з фракції “Слуга народу”.

Питання у тому, скільки серед 11,1 млн чоловіків є військовозобов’язаними.

“Тому що системне оновлення даних відбувається от у нас на очах буквально. Фінальну цифру не знає ніхто станом на зараз. Звісно, що військові знають більше, ніж ми, і Генштаб, і Міноборони, це очевидно. Але не можна сказати, що десь є ця цифра, її можна піти подивитися “, – сказав нардеп.

Він припустив, що до 1,5 мільйона можуть мати інвалідність, “хоча повноцінної статистики, на жаль, у нас в країні ніхто не веде”.

“Ми отримаємо цифру в, грубо кажучи, 10 млн військовозобов’язаних чоловіків”, – наголосив Наталуха.

Водночас із цих 10 млн чоловіків частина вже служить, а “частина вже за кордоном”.

Щодо понад пів мільйона заброньованих нардеп сказав, що “це цифра надзвичайно динамічна, і цей показник може і збільшуватися, хтось може втрачати бронювання, але зараз вона навколо 5 – 6% від загального пулу”.

Згідно з останніми даними податкової, “в Україні офіційно працевлаштованих близько 2,620 млн чоловіків – це наймані працівники мобілізаційного віку”.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.