Новообраний прем’єр Великої Британії зупинив програму депортації нелегальних мігрантів

Джерело: The Telegraph

План депортації до Руанди “мертвий і похований”, заявив Кір Стармер на своїй першій пресконференції на посаді прем’єр-міністра Великої Британії.

Одним із перших своїх офіційних рішень Стармер відмовився від програми депортації нелегальних мігрантів.

Програма по Руанді була мертва і похована ще до її початку. Я не готовий продовжувати використовувати хитрощі, які не діють, — пояснив він після першого засідання Кабінету Міністрів нового лейбористського уряду.

Схема, вперше оголошена Борисом Джонсоном та продовжена Ліз Трасс та Ріші Сунаком, з моменту її створення проклала дорогу тривалим судовим баталіям.

План передбачав, що шукачів притулку, які незаконно потрапили до країни, депортуватимуть до Руанди. Однак, пропозиція викликала запеклі суперечки та заперечення правозахисників. Попри це, Сунак все ж намагався втілити сценарій депортації у життя.

Щороку десятки тисяч осіб нелегально дістаються британського узбережжя через Ла-Манш, переважно на невеликих човнах. На розміщення нелегальних мігрантів у готелях та інших місцях проживання британський уряд щорічно змушений витрачати мільярди фунтів стерлінгів.

Зауважимо, президент Володимир Зеленський в п’ятницю, 5 липня, провів телефонну розмову з новообраним прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Привітав його з перемогою на виборах і побажав успішно реалізувати очікування, які британський народ пов’язує з новим урядом. Я вдячний Кіру Стармеру за запевнення, що підтримка України з боку Великої Британії залишатиметься незмінно принциповою, – зазначив глава держави.

Він додав, що сторони обговорили двосторонню співпрацю, зокрема підготовку “безпрецедентної 100-річної угоди між Україною та Великою Британією”.

Нагадаємо, Кір Стармер, лідер партії лейбористів, офіційно став прем’єр-міністром Великої Британії після приватної церемонії з королем Чарльзом ІІІ у Букінгемському палаці.

Зауважимо, 22 травня колишній глава уряду Великої Британії Ріші Сунак оголосив про призначення дострокових парламентських виборів на 4 липня.

У SkyNews повідомили, що усі торі були захоплені зненацька, і деякі з них розлючені, заявою прем’єр-міністра, оскільки він не намагався підготувати ґрунт для свого оголошення. Усе вказувало на те, що Сунак піде на вибори пізньої осені, враховуючи вперту позицію його партії, яка відставала приблизно на 20 пунктів у нещодавніх опитуваннях.

Багато депутатів, зокрема й міністри, зауважили, що рішення свідчить про те, що він “хоче піти” або “здався”.

Колишній міністр і ветеран кількох кампаній прокоментував заяву глави уряду: “Це божевілля, самогубство, командувати легкою бригадою”.

Тоді як сам Сунак сподівався, що відносно тривала кампанія та зосередження уваги на безпеці у “нестабільному світі”, а також його економічні успіхи нівелюють перевагу Лейбористської партії в опитуваннях.

За попередніми даними уряду, кількість мігрантів, які нелегально прибули до Великої Британії на невеликих човнах у 2023 році, становила 29 437 осіб, що приблизно на 36% менше за показник 2022 року. Так, останнє таке прибуття відбулося 16 грудня 2023 року, тоді, згідно з даними Міністерства внутрішніх справ, в одному човні виявили 55 осіб. Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак зробив “зупинку човнів” одним зі своїх п’яти пріоритетів. Нині він прагне відновити план щодо депортації тих, хто нелегально прибуває до країни.

  • У п’ятницю новообраний прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер оголосив склад уряду.
  • У Великій Британії оголосили результати парламентських виборів. Перемогу вперше за понад десять років здобула Лейбористська партія. Відтак новим прем’єром Сполученого Королівства стане її лідер Кір Стармер.
  • Україна та Велика Британія підписали рамкову угоду про співпрацю в секторах оборони та виробництва озброєнь.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Її взяли під варту.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує Європейському Союзу через “переслідування” його країни.

У РФ судять громадянина Сполучених Штатів, якого звинувачують у бойових діях проти Росії на боці України. Прокурори вимагають сім років за ґратами.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.