Ні печаток, ні водяних знаків: Сюмар про досвід спостерігачем на виборах у Великій Британії

Джерело: Вікторія Сюмар/Facebook

Народна депутатка, журналістка Вікторія Сюмар розповіла про те, що її здивувало у процесі організації виборів у Великій Британії. Медіаекспертка виокремила три ключові відмінності.

Сюмар була спостерігачем на виборах на запрошення Національного демократичного Інституту.

Вона зазначила, що перше, що найбільше її вразило — бюлетень. Пояснила, що це простий папірець, який можна роздрукувати будь-де, зі списком кількох кандидатів.

Ніяких тобі “коренців”, печаток і водяних знаків. І коли я запитала: – Це ж так легко сфальсифікувати?

Мені відповіли: – Так, але ми тут такого не робимо.

Вичерпна відповідь.

Річ у тім, що у Великій Британії будь-які спроби фальшувати вибори означають політичну смерть для будь-якого політика.

Друге, що викликало подив депутатки, — це заява Ріші Сунака відразу після виборів, котрий взяв на себе особисту відповідальність за втрату консерваторами своїх мандатів в округах.

Чому це здивувало? Бо “відповідальність” взагалі не популярне слово в українському дискурсі відносно самих себе, – пояснила Сюмар.

Ну і третє, — люди. За словами нардепки, уся технічна організація виборів тримається на волонтерах: від кампанії кандидатів, до муніципальних округів. Зокрема вона опублікувала світлину з жінками, котрі просто готувалися розносити листи-нагадування про вибори та закликом не пропустити їх.

Джерело: Вікторія Сюмар/Facebook

Сюмар поскаржилася одному британському експерту про те, як багато технологій фальсифікації принесли в Україну російські технологи. Той, своєю чергою, заспокоїв, мовляв, “більше в Україні не фальсифікуватимуть вибори”. На її зауваження, що це вже майже типова історія, він пояснив, що після війни Україна перебуватиме у центрі уваги союзників та партнерів.

Ви навіть не уявляєте, під яким ви будете мікроскопом після війни, каже він. Надто багато людей у вас повірили. Всі можливі західні спостерігачі будуть у вас. І ви мусите довести, що є демократією. Власне, доводити це доведеться постійно…

Нагадаємо, Кір Стармер, лідер партії лейбористів, офіційно став прем’єр-міністром Великої Британії після приватної церемонії з королем Чарльзом ІІІ у Букінгемському палаці.

Зауважимо, 22 травня колишній глава уряду Великої Британії Ріші Сунак оголосив про призначення дострокових парламентських виборів на 4 липня.

У SkyNews повідомили, що усі торі були захоплені зненацька, і деякі з них розлючені, заявою прем’єр-міністра, оскільки він не намагався підготувати ґрунт для свого оголошення. Усе вказувало на те, що Сунак піде на вибори пізньої осені, враховуючи вперту позицію його партії, яка відставала приблизно на 20 пунктів у нещодавніх опитуваннях.

Багато депутатів, зокрема й міністри, зауважили, що рішення свідчить про те, що він “хоче піти” або “здався”.

Колишній міністр і ветеран кількох кампаній прокоментував заяву глави уряду: “Це божевілля, самогубство, командувати легкою бригадою”.

Тоді як сам Сунак сподівався, що відносно тривала кампанія та зосередження уваги на безпеці у “нестабільному світі”, а також його економічні успіхи нівелюють перевагу Лейбористської партії в опитуваннях.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.