Зеленський провів зустріч з Дудою: обговорили потреби Сил оборони України

Джерело: Володимир Зеленський/X

8 липня, під час візиту до Варшави, президент Володимир Зеленський провів зустріч із главою Польщі Анджеєм Дудою.

Український президент поінформував колегу про наслідки російського масованого удару по Україні 8 липня.

Зазначається, що сторони обговорили, що необхідно, аби забезпечити більше захисту населенню України.

Оборонна співпраця та потреби Сил оборони України – основні пріоритети. Відзначили важливість інавгураційного Саміту миру, а також  безпекової угоди між Україною та Польщею, – зазначив Зеленський. – Віримо у мирну, сильну Україну разом із мирною, сильною Польщею. Українська армія захищає безпеку Польщі та всієї Європи. І ми вдячні, що Польща нам допомагає.

Зауважимо, 8 липня Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали у Варшаві угоду про гарантії безпеки.

Ця угода – вперше серед подібних – передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, запущених у напрямку Польщі.

Також угода передбачає створення “Українського легіону” для підготовки особового складу Сил безпеки і оборони України на території Польщі. До цього легіону зможуть приєднатися громадяни України, які тимчасово перебувають у Польщі та інших країнах.

Іншим аспектом угоди є співпраця в оборонній промисловості, що включає розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та розгляд можливостей для спільного оборонного виробництва.

Польща також планує розширити свою допомогу Україні через логістичний центр POLLOGHUB та співпрацю з ЛитПолУкрбригом для підтримки українських Збройних сил.

Угодою передбачено поглиблення співпраці в різних невійськових сферах, таких як розвідка, кібербезпека, морська та інформаційна безпека, а також захист критичної інфраструктури. Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.

Політична співпраця між Україною та Польщею охоплює питання євроінтеграції, реалізацію Української формули миру, санкційну політику, відшкодування збитків, завданих Україні, та притягнення агресора до відповідальності.

Польща підтверджує свою підтримку членства України в ЄС і НАТО.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.

Міністерство внутрішніх справ Естонії днями визнало недостатніми зміни, котрі внесла Естонська православна церква Московського патріархату до свого статуту для розриву зв’язків з Москвою.

5 жовтня Букви опублікували матеріал про історію херсонки Олени Молокової, в якому йдеться про її…

Згідно зі ще не оприлюдненими планами НАТО, союзникам доведеться надати значно більше військ і зброї, щоб захистити себе від Росії, включаючи Німеччину.

Кібератака, ймовірно, пов’язана з китайським урядом, була націлена на мережу низки американських провайдерів широкосмугового доступу, потенційно отримавши доступ до інформації із систем, які федеральний уряд США використовує для санкціонованих судом запитів на прослуховування телефонних розмов у мережі.