«Путін – терорист, а РФ – терористична держава»: Порошенко в етері Sky News

Джерело: Sky News

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко після масованого російського удару по Україні 8 липня закликав міжнародну спільноту визнати главу РФ Володимира Путіна злочинцем, а російський режим – терористичним.

Порошенко наголосив, що масована ракетна атака на дитячі лікарні та інші цивільні обʼєкти напередодні саміту НАТО у Вашингтоні – це чіткий меседж Путіна, що він не планує зупиняти свою агресію. Політик закликав не вірити Путіну.

Глава “ЄС” також зауважив, що будь-які спроби зволікати із запрошенням України до НАТО загрожують глобальній безпеці.

Ми маємо винести з цього уроки. Тому що не тільки найбільшу і найсучаснішу дитячу лікарню, Охматдит  атаковано. Але й дитячу лікарню в іншій частині Києва теж обстріляно ракетами. У нас є поранені та вбиті діти. Це і є символом того, як воює РФ, – констатував нардеп.

Він зауважив, що Україна все ще очікує на запрошення до НАТО.

Ми чекаємо повного постачання F-16, тому що це – ефективний спосіб боротьби з Росією. Це ракети ППО, якими ми захищаємо цивільних, ми захищаємо дітей.  А сьогодні, тільки сьогодні, по Україні було випущено 38 російських ракет. І 30 із них наша оборона знищила. Я можу вам гарантувати, що якщо ми будемо використовувати ізраїльський досвід, коли спільна коаліція буде захищати, закривати небо над Україною, це буде найефективнішим способом боротьби. А якщо ми прагнемо миру, безпеки та стабільності, Україна має бути в НАТО. Якщо ми дуже прагнемо миру, – наголосив Порошенко.

Політик пояснив, що за результатами саміту НАТО українській стороні буде потрібне одне єдине слово: “запрошення”. П’ятий президент додав, що це, безперечно, в інтересах усіх держав-членів Альянсу, позаяк зараз Україна, ЗСУ, боряться за всю Європу.

І якщо ви хочете миру, будь ласка, відкрийте двері НАТО для України, – говорить Порошенко.

Окремо він також закликав зняти всі обмеження для Сил оборони на удари по військових цілях у РФ.

Зауважимо, вранці 8 липня росіяни вкотре масовано атакували Україну 40 ракетами різного типу. Внаслідок масованої атаки РФ по Києву зафіксовано падіння уламків у п’яти районах.

Внаслідок атаки ЗС РФ по дитячій лікарні “Охматдит” в Києві пошкоджено онкологічне відділення та токсикологічний корпус, де діти перебували на діалізі (штучно підтримували роботу нирок). Руйнувань зазнали реанімаційні та операційні.

Раніше у МВС казали, що під завалами можуть перебувати люди. Рятувальники мають три години, коли шанси, що постраждалі виживуть, вищі. Зокрема станом на момент публікації новини у Києві відомо про щонайменше 25 постраждалих. Відомо про двох загиблих внаслідок ракетного удару росіян по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві вранці 8 липня.

Читайте також: У Москві заявили, що помстилися Україні за удари по енергетиці

 

Західні дипломати та частина українських посадовців вважають, що найімовірнішим компромісом для завершення війни, Росія збереже контроль над окупованими територіями, а Київ набуде членства в НАТО та гарантій безпеки від альянсу.

Голова ОВА Артем Лисогор повідомив, що на ТОТ Луганщини росіяни вирішили повернутися до радянської практики та запровадили патрулювання вулиць так званими “народними дружинами”.

Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов закінчив роботу у США та повертається до Москви. 

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко під час поїздки на південний напрямок передав у підрозділ 126-ї окремої бригади ТрО партію FPV-дронів, а також купольний РЕБ, детектори дронів “Ванільний цукорок” та “Мавіки”.

Вже наступного тижня президент Володимир Зеленський матиме ще один шанс представити план перемоги на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відвідає глава США Джо Байден. Після того, як Зеленський не домігся скасування ракетних обмежень, Київ може отримати якусь іншу допомогу під час зустрічі у Німеччині, повідомив західний дипломат.