Пентагон: Атака РФ на лікарню у Києві підтверджує потребу України перед самітом НАТО

Джерело: пресслужба Міноборони США

Масована ракетна атака Росії на Україну, яка вразила зокрема дитячу лікарню в Києві, акцентує на необхідності продовжувати стримувати главу Росії Володимира Путіна та посилювати підтримку України, заявив 8 липня прессекретар Пентагону генерал-майор ВПС Пет Райдер.

Напад стався у той час, коли у Вашингтоні має розпочатися саміт НАТО, присвячений 75-річчю альянсу. Райдер назвав НАТО “найбільшим оборонним альянсом в історії”, зазначивши, що в центрі обговорень буде вторгнення Росії в Україну.

Напад на лікарню – не перший випадок, коли Росія завдає ударів по явно цивільних цілях в Україні, – наголосив Райдер.

Генерал також зауважив, що цей напад є нагадуванням про те, чому Сполучені Штати залишаються відданими співпраці з союзниками та партнерами, щоб посилити в Україні потенціал протиповітряної оборони, який країні необхідний для захисту своїх громадян і суверенітету.

Райдер акцентував, що, попри те, що важлива нині швидкість надання цієї допомоги, однак, додав, що має бути “довгостроковий план”, який допоможе Україні “захистити себе в майбутньому”.

Україна отримує системи протиповітряної оборони від різних країн, і їм вдалося створити інтегровану систему протиповітряної оборони, яка включає різні системи, радари, пускові установки тощо, сказав Райдер.

На жаль, обсяг вогню, який Росія застосувала проти України, акцентував на необхідності посилення цієї системи, – пояснив він.

Саміт НАТО офіційно розпочинається 9 липня в залі Mellon Auditorium у Вашингтоні, де 4 квітня 1949 року підписали угоду про створення Альянсу.

Зауважимо, вранці 8 липня росіяни вкотре масовано атакували Україну 40 ракетами різного типу. Наразі повідомлять про зростання кількості загиблих до 36 осіб. Ще 140 осіб зазнали поранень внаслідок сьогоднішніх ракетних ударів РФ по території України.

Внаслідок масованої атаки РФ по Києву зафіксовано падіння уламків у семи районах.

Зокрема внаслідок атаки ЗС РФ по дитячій лікарні “Охматдит” в Києві пошкоджено онкологічне відділення та токсикологічний корпус, де діти перебували на діалізі (штучно підтримували роботу нирок). Руйнувань зазнали реанімаційні та операційні.

Станом на вечір 8 липня, внаслідок російської ракетної атаки на дитячу лікарню “Охматдит” У Києві відомо про двох загиблих та понад 50 постраждалих.

Читайте також: У Москві заявили, що помстилися Україні за удари по енергетиці

Стало відомо, що Офіс Генерального прокурора передасть всі наявні матеріали та докази, повʼязані із масованою атакою РФ 8 липня до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Конституційний суд Румунії ухвалив рішення зняти з президентських виборів ультраправу кандидатку Діану Шошоаке, відому своїми скандальними заявами та вчинками. Рішення було прийнято 5 жовтня після розгляду скарг щодо реєстрації шести кандидатів.

Ізраїльська розвідка “Моссад” майже десять років працювала над операцією зі знищення комунікаційного обладнання бойовиків “Хезболли”, використовуючи радіостанції та пейджери, які містили вибухівку. За даними The Washington Post, ізраїльтяни планували здійснити цю операцію ще з 2015 року.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

Адвокатура позбавила Тетяну Монтян права на заняття адвокатською діяльністю.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.