Прем’єр-міністр Індії прибув до Москви

Джерело: tagesschau

8 липня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді вперше з початку повномасштабно війни Росії проти України відвідує лідера Кремля Володимира Путіна. Зауважується, що серед тем, які планують обговорити на зустрічі — вторгнення Росії в Україну.

Ми прагнемо відігравати допоміжну роль для мирного та стабільного регіону, — зазначив Моді. Він сподівається обговорити всі аспекти двосторонньої співпраці з Путіним.

Росія є важливим постачальником енергоресурсів для Індії.

Зокрема користуючись з доходів від продажу російської нафти, яку Індія отримує зі знижкою через західні санкції проти Москви, Путін може продовжувати фінансувати свою армію у війні проти України.

Індія позиціює себе як нейтральна країна у війні.

Раніше у МЗС Індії поінформували, що Моді перебуватиме протягом двох днів у Москві на запрошення Путіна для проведення 22-го щорічного індійсько-російського саміту. Зазначалося, що “лідери розглянуть весь спектр багатогранних відносин між двома країнами та обміняються думками щодо сучасних регіональних і глобальних проблем, що становлять взаємний інтерес”.

Раніше Кремль заявив, що запланований візит, ймовірно, відбудеться в липні. Речник Дмитро Пєсков назвав візит “дуже важливим”.

Востаннє прем’єр Індії відвідував Росію в 2019 році на економічному форумі. Тоді він приїжджав до Владивостока. Водночас столицю РФ прем’єр Індії востаннє відвідував у 2015 році.

Моді відвідує Росію після того, як очолив уряд втретє. Однак, його партія не змогла отримати більшість у новому складі парламенту. Згідно з підсумками виборів політична сила втратила 62 місця, тож загальна кількість скоротилася до 240, що є найгіршим результатом за 15 років.

Глава уряду Індії надіслав Путіну “теплі привітання” після його так званого “переобрання” на пост глави РФ у березні.

Індія зберегла нейтральну позицію щодо повномасштабної війни, утримуючись від публічної критики вторгнення Путіна, намагаючись підтримувати зв’язки із Заходом.

Станом на сьогодні, Індія є третім за величиною споживачем сирої нафти у світі та основним покупцем російської нафти, збільшивши закупівлю більш ніж у 20 разів проти показника 2021 року.

У квітні імпорт російської нафти в Індію зріс до дев’ятимісячного максимуму, відновившись після зупинення через санкції. Зростання імпорту відбулося завдяки постачанню танкерами найбільшої російської судноплавної компанії “Совкомфлот”, які не були підсанкційними.

Разом з тим, федеральна поліція Індії повідомила, що чотирьох осіб, пов’язаних з мережею торговців особами, заарештували за те, що вони заманювали молодих людей до Росії обіцянкою прибуткової роботи або вступу до університету, а насправді намагались змусити їх воювати проти України.

Індія відмовилася критикувати російське вторгнення в Україну, стверджуючи, що всі вторгнення та війни неприпустимі. Країна також відмовилася підписати комюніке, видане наприкінці Глобального саміту у Швейцарії.

Тим часом зв’язки між Росією та Китаєм зростають, факт, що фіксує пильне око Нью-Делі.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс здійснив неанонсований візит до України, відвідавши Харків у неділю, 6 жовтня. Місто, яке регулярно зазнає обстрілів з боку Росії, стало ключовою частиною його поїздки.

У понеділок, 7 жовтня, в Україні не очікуються стабілізаційні відключення світла. Проте українців закликають обмежити використання потужних електроприладів.

Сьогодні, 6 жовтня, російські військові завдали удару по Костянтинівці на Донеччині, скинувши три керовані авіабомби. Внаслідок атаки загинула одна людина, ще двоє зазнали поранення.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.