Зеленський розпочав візит до США для участі у саміті НАТО

Джерело: Володимир Зеленський/X

9 липня президент Володимир Зеленський розпочав робочий візит до Сполучених Штатів Америки для участі в заходах 75-го саміту НАТО у Вашингтоні.

Глава держави разом із першою леді Оленою Зеленською відвідали Меморіал жертвам Голодомору 1932–1933 років та вшанували пам’ять тих, хто постраждав від сталінського тоталітарного режиму.

У Вашингтоні Зеленський проведе зустрічі з президентом США Джо Байденом, лідерами більшості та меншості в обох палатах Конгресу. Він запрошений на 75-й саміт Північноатлантичного альянсу та візьме участь у засіданні Ради Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів, проведе низку зустрічей із лідерами країн.

Зокрема, на полях заходу обговорюватимуть посилення української ППО та співпрацю в межах коаліції винищувачів.

Раніше президент зробив звернення перед від’їздом на саміт. Він запевнив, що українська сторона боротиметься за більшу кількість ППО та літаків F-16 для України, додаткові гарантії безпеки та необхідні рішучі дії Америки та Європи.

Сьогодні починається саміт НАТО.

Б’ємося за більшу кількість ППО для України. Я впевнений, що буде. Б’ємося за більшу кількість літаків. F-16. Ми боремося, щоб були. Б’ємося за додаткові гарантії безпеки для України – а це зброя й фінанси, політична підтримка. Б’ємося за необхідні рішучі дії Америки та Європи – те, що зміцнить наших воїнів.

Ми робимо й завжди будемо робити все, щоб російський терор програв. І це треба не лише нашій державі – це всім потрібно, буквально кожному партнеру, усім народам.

Охматдит ми відновимо. З Кабміном я на зв’язку. Є перше рішення – 100 мільйонів гривень на підтримку «Охматдиту». Буде ще 300 мільйонів.

Будуть і інші рішення і для Києва, і для міст Дніпровщини, і Донеччини – усіх обов’язково ми підтримаємо.

Всім дітям, усім сім’ям – усім, хто постраждав, допоможемо.

Дякую і всім нашим людям, які підтримали Охматдит, які збирають на UNITED24, які допомагають: компаніям, волонтерам, усім, хто об’єднався зараз.

Це наша єдність, українська, така потрібна.

Я дякую лідерам, країнам – усім, хто вчора й сьогодні засудив російський терор. Ми цінуємо вашу підтримку, друзі! Ми на телефоні – ми працюємо з партнерами зараз, щоб ніхто не мовчав. Щоб усі засуджували. І дуже хочеться, щоб усі діяли. Щоб були саме ті рішення, які повернуть безпеку. Зокрема рішення тут, у Вашингтоні, тут, на саміті НАТО.

Слава Україні!”

Зауважимо, 9 липня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що саміт НАТО у Вашингтоні посилить зв’язки України з альянсом та надасть “дуже сильний пакет допомоги” для України.

Нещодавно стало відомо, що у проєкті комюніке альянсу шлях України до вступу до НАТО описаний як “незворотній”.  Проєкт може змінитися до остаточної версії, але наявність формулювання “незворотності” стане значним сигналом для Києва та Москви.

Одне з джерел, офіційний представник США, зауважив, що Білий дім підтримує використання цього слова в заключному комюніке, якщо в документі також підтверджується, що робота України над демократичними реформами має продовжуватися.

Ми писали, що цього тижня президент США Джо Байден вітатиме лідерів країн-членів НАТО у Вашингтоні. Альянс святкує свою 75-ту річницю в місті, де підписали оригінальний договір у 1949 році.

За словами високопосадовця адміністрації, також візьмуть участь країни-партнерки з Європейського Союзу, України, Японії, Південної Кореї, Австралії та Нової Зеландії.

Зазначається, що “міст до членства” України в НАТО стане важливою темою для обговорення, заявив посадовець.

Дискусії щодо членства України в НАТО зосередять на зміцненні обороноздатності, інституційній розбудові, військовій сумісності з НАТО та фінансовій заставі щодо витрат на оборону.

Зауважимо, союзники НАТО погодилися виділити Україні військову допомогу обсягом 40 мільярдів євро у 2025 році. Західноєвропейський дипломат повідомив, що лідери країн Альянсу підпишуть це зобов’язання наступного тижня, під час саміту у Вашингтоні.

Раніше газета The Guardian оприлюднила відкритий лист експертів з низки університетів різних країн Європи та Америки із закликом не приймати Україну до НАТО.

Ще у 2023 році президент США Джо Байден зауважив, що Україна поки що не готова до повноцінного членства в НАТО. Одначе, він готовий запропонувати військову допомогу, подібну до підтримки, яку Сполучені Штати вже давно надають Ізраїлю.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.

З Яною Баріновою Букви зустрілися у Відні (Австрія), в межах щорічної події viennacontemporary – провідного…