Першу партію винищувачів F-16 вже перекидають в Україну – Блінкен

Джерело: Reuters

10 липня держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що вже триває передача першої партії американських F-16 в Україну з Данії та Нідерландів. Він запевнив, що винищувачі пролетять в українському небі вже цього літа.

Блінкен, виступаючи на полях саміту НАТО у Вашингтоні, наголосив, що протягом наступних кількох днів оприлюднять “потужний пакет” для України, який побудує “чіткий і міцний міст” для членства України в НАТО.

Мені також приємно повідомити, що зараз триває передача літаків F-16 з Данії та з Нідерландів, — сказав Блінкен. — І вони… літатимуть у небі України цього літа, щоб переконатися, що Україна зможе й надалі ефективно захищатися від російської агресії.

Посилення протиповітряної оборони було вкрай важливим для України. Навесні Москва відновила обстрілу енергомережі, що спричинило масштабні відключення електроенергії.

F-16 давно були в списку бажань України через їхню руйнівну силу та глобальну доступність.

Ми готуємося зустріти сучасні винищувачі в українському небі, – заявив міністр оборони Рустем Умеров після зустрічі з колегами Нідерландів і Данії.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський наголосив, що хоче подвоїти потужність протиповітряної оборони України протягом літа і що країні потрібні щонайменше сім додаткових систем Patriot, щоб захистити себе.

Члени НАТО оголосили про постачання п’яти додаткових комплексів Patriot та інших стратегічних систем ППО. На саміті цього тижня у Вашингтоні очікується ще більше оголошень про допомогу.

Данія зобов’язалася передати загалом 19 винищувачів, тоді як Нідерланди пообіцяли постачити 24 літаки. Обидві країни були рушійною силою міжнародної коаліції для постачання Україні F-16.

Зокрема через кілька днів після зміни уряду в Нідерландах новий міністр закордонних справ країни Каспаро Вельдкамп під час візиту в Україну пообіцяв “негайне” постачання винищувачів F-16 Силам оборони.

Норвегія також заявила 10 липня, що передасть Україні шість винищувачів F-16 і що постачання планується розпочати цього року.

Читайте також: В Україні на F-16 очікує, ймовірно, найбільш небезпечне поле бою — Business Insider

Ми писали, що довгоочікуване постачання винищувачів F-16 вже на порозі в Україну. Однак, новітні літаки американського виробництва можуть опинитися на найбільш небезпечному полі бою, протистоячи російським винищувачам та маневруючи від ворожих систем ППО.

У червні Командувач Військово-повітряних сил Нідерландів, генерал Арнуд Столманн заявив, що очікує, що в якийсь момент цього літа винищувачі F-16 нарешті здіймуться в небо над Україною.

Зауважимо, 7 липня новопризначений міністр оборони уряду Нідерландів Рубен Брекельманс спільно з главою МЗС країни Каспаро Вельдкампом здійснили перший робочий візит до України, під час якого повідомили, що разом із партнерами нададуть Україні додатковий комплекс ППО Patriot.

У Молдові затримали двох осіб, які допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон.

Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

Російська опозиція не спроможна буде змінити ситуацію в країні, якщо прагнутиме сподобатися максимальному числу росіян, вважає колумніст DW Костянтин Еггерт.

Міністерство закордонних справ України засуджує прем’єру фільму “Росіяни на війні” у межах Венеційського кінофестивалю. Відомство направило відповідний лист до Венеційської бієнале.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що нині Сили оборони вже взяли під контроль близько 1300 квадратних кілометрів у Курській області РФ від початку наступу.