Невдовзі у Раді розглянуть проєкт закону про скасування переходу на літній та зимовий час

Джерело: Ярослав Железняк

Народні обранці вже невдовзі розглядатимуть у другому читанні законопроєкт, яким пропонують скасувати період на літній/зимовий час в Україні.

За даними Железняка, законопроєкт розглядатимуть вже на найближчому пленарному тижні.

“Дуже правильна ініціатива – буду підтримувати”, – зауважив народний депутат.

Зауважимо, що в Україні двічі на рік переводять годинники на літній та зимовий час.

Зокрема в останню неділю жовтня країна переходить на зимовий час. У цьому випадку вночі стрілки годинників переводять назад на одну годину.

Водночас в останню неділю березня відбувається перехід на літній час – переведення годинників на годину вперед.

Перехід здійснюється з кількох причин, зокрема з метою раціонального використання світлого часу доби та економії електроенергії на освітлення, а також для синхронізації в часі з іншими країнами.

Ще одна причина – велика відстань між східними та західними регіонами та відповідно, суттєва різниця у світловому часі доби. До прикладу, якщо жити у зимовому часі, то у східних регіонах схід Сонця відбуватиметься раніше (влітку, наприклад, почне світліти вже близько 3:00). Відповідно й вечорітиме значно раніше.

Якщо жити у літньому часі, то тоді на заході країни взимку світатиме пізніше, близько 9:00.

Попри такі причини, чимало фахівців наголошують на негативному вплив часових переходів. Зокрема це порушує біоритми людини та впливає на здоров’я.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.