Ймовірна кандидатка у президенти США від демократів Камала Гарріс: що про неї відомо

Джерело: Букви

21 липня Джо Байден заявив про пропозицію та схвалення кандидатури Камали Гарріс від Демократичної партії на пост президентки США. Розповідаємо головні факти з життя першої жінки – віцепрезидентки Сполучених Штатів.

Американська державна і політична діячка, юристка. Віцепрезидентка США з 20 січня 2021 року. Вона стала першою в історії США жінкою — віцепрезиденткою США, а також першою людиною афроамериканського та азійсько-американського походження на цій посаді.

Гарріс народилася 20 жовтня 1964 року в Окленді, штат Каліфорнія, у подружжі тамілки та ямайця. Її мати, Шаямала Ґопалан — дослідниця раку молочної залози, яка іммігрувала до Сполучених Штатів з Мадраса (нині Ченнаї) у 1960 році. Її батько, Дональд Гарріс — професор економіки Стенфордського університету, який емігрував з Ямайки в 1961 році для вступу в аспірантуру з економіки в Каліфорнійському університеті в Берклі.

Після закінчення Вестмаунтської середньої школи біля центру Монреаля в 1981 році Гарріс навчалася в Університеті Говарда у Вашингтоні, округ Колумбія, за спеціальністю політичні науки й економіка. В університеті Гарріс була обрана до студентської ради гуманітарних наук як представниця від першого курсу, була членкинею дебатної команди і сестринства Альфа Каппа Альфа.

У 1989 році Гарріс отримала ступінь докторки юриспруденції в Юридичному коледжі імені Гастінгса Каліфорнійського університету. Її прийняли в юридичну асоціацію State Bar of California у 1990 році.

На виборах 2003 року Гарріс перемогла двічі обраного Теренса Голлінана і стала окружним прокурором міста й округу Сан-Франциско.

2004 року як окружний прокурор, Гарріс розпочала ініціативу “Знову на шляху” — програму повернення в суспільство осіб, що відбули покарання. Учасники ініціативи (ненасильницькі правопорушники, засуджені вперше, чиї злочини не пов’язані зі зброєю або бандами) визнають себе винними в обмін на відстрочку покарання і регулярне звітування перед суддею упродовж одного року. Учасникам, які змогли отримати еквівалент атестата, підтримувати стабільну роботу, ходити на уроки батьківства і здати тести на наркотики, очищувалась історія правопорушень. Протягом восьми років програма дала менш як 300 випускників, але отримала дуже низький рівень рецидиву. 2009 року був ухвалений закон штату Back on Track Reentry Act, Assembly Bill 750, який заохочував інші округи розпочати програми подібної моделі. Законопроєкт підписав Арнольд Шварценеггер. Програма зазнала також критики, оскільки спочатку вона включала нелегальних іммігрантів — зокрема один з них, Александер Ізаґвайр, пізніше був заарештований за напад. Вона визнала, що включати в програму осіб, які не мають права працювати в Сполучених Штатах, було помилкою, і згодом модифікувала програму, щоб виключити тих, хто не може легально працювати в Сполучених Штатах.

У 2007 році її переобрали без конкурентів.

Гарріс визнана журналом Los Angeles Daily Journal однією зі 100 найкращих юристів Каліфорнії і була членкинею правління Асоціації окружних прокурорів Каліфорнії і віцепрезидентом Національної асоціації окружних прокурорів.

За час, поки Гарріс була окружним прокурором Сан-Франциско, загальний показник покарання за злочини зріс із 52 % у 2003 році до 67 % 2006 року, що було найвищим за десятиліття; показник покарань за вбивства склав 85 %, а за торгівлю наркотиками зріс із 56 % в 2003 році до 74 % в 2006 році. Хоча ці статистичні дані враховують лише судові рішення, Гарріс також закрила багато справ через угоди про визнання вини.

Як окружний прокурор Сан-Франциско, вона створила спеціальну групу розслідування злочинів на ґрунті ненависті, яка зокрема займалася злочинами на ґрунті ненависті проти ЛГБТ-дітей та підлітків у школах. Вона скликала національну конференцію для боротьби з “гей-трансгендерною панікою”, якою пояснюють насильницькі злочини на ґрунті ненависті. Гарріс підтримувала одностатеві шлюби в Каліфорнії.

3 січня 2011 року стала першою жінкою-прокурором, ямайсько-американським та індійсько-американським генеральним прокурором у Каліфорнії.

2012 року взяла участь у Національному врегулюванні іпотеки проти п’яти банків, забезпечивши 12 мільярдів доларів скорочення боргу для власників державної власності та 26 мільярдів доларів загалом. Низка законів, які набрали чинності 1 січня 2013 року та заборонили практики “подвійного стеження” і автопідписання договорів, забезпечили домовласникам єдину контактну особу у кредитній установі, і надали Генеральному прокурору штату Каліфорнія більше повноважень для розслідування фінансових шахрайств.

У 2014 році її переобрали.

12 лютого 2015 року Гарріс оголосила, що засновує нове агентство під назвою Бюро дитячої юстиції, до справ якого належатимуть питання опікунства, системи ювенальної юстиції, прогулів у школі та дитячих травм. Гарріс призначила спеціального помічника генерального прокурора Джіл Габіґ очолювати це управління.

Після розливу нафти з трубопроводу, який завдав шкоди каліфорнійському узбережжю в травні 2015 року, Гарріс об’їхала узбережжя і спрямувала ресурси своєї адміністрації на розслідування можливих кримінальних порушень. Розслідування призвели до десятків обвинувальних актів. У червні 2016 року виписала повістки компаніям Chevron, ExxonMobil, Shell, Phillips 66, Valero Energy та Tesoro, які стосувалися розслідування можливої змови при встановленні цін.

Після обрання в Сенат Сполучених Штатів, вона оголосила про свій намір залишатися генпрокурором Каліфорнії до кінця 2016 року і подати у відставку незадовго до приведення до присяги як сенаторки 3 січня 2017 року.

У травні 2018 року оголосила, що підтримає законопроєкт сенатора Корі Букера, котрий дозволить усунути статус марихуани як препарату Списку I відповідно до Закону про контрольовані речовини.

З моменту свого обрання до Сенату, Гарріс утримує 100 % рейтинг групи з адвокації прав на аборти під назвою Фонд дій з планованого батьківства, і 0 % рейтинг групи проти абортів під назвою Національний комітет з права на життя.

У інтерв’ю з Меттом Лауером у телепрограмі The Today Show та на місцевому телеканалі KGO-TV висловилася за трактування “хронічного прогулювання” серед дітей у початковій школі як злочину батьків дітей-прогульників. Вона стверджує, що існує прямий зв’язок між прогулами за звичкою в початковій школі і злочинністю пізніше в житті. Вона отримала підтримку від Каліфорнійської федерації вчителів.

21 січня 2019 року Гарріс офіційно оголосила про свою кандидатуру на посаду президента США на президентських виборах у Сполучених Штатах 2020 року. Упродовж перших 24 годин побила рекорд зібраних коштів за день після оголошення кандидатури, встановлений Берні Сандерсом у 2016 році. Проте пізніше Сандерс знову побив цей рекорд своїм оголошенням президентської кампанії 2020 року. 8 березня 2020 року підтримала кандидатуру Джо Байдена.

2020 року Джо Байден обрав її своєю кандидаткою на посаду віцепрезидентки, у листопаді Байден та Гарріс перемогли на виборах.

21 квітня 2022 року російська влада запровадила проти Гарріс персональні санкції.

Гарріс одружена з юристом Даґласом Емгоффом, котрий раніше працював партнером в офісі компанії Venable в Лос-Анджелесі. Виховує двох дітей чоловіка від попереднього шлюбу.

Ми вже повідомляли, що найімовірніше, кандидаткою від Демократичної партії стане віцепрезидентка Сполучених Штатів Камала Гарріс.

Внутрішні опитування свідчать, що вибір на користь Гарріс може підвищити ентузіазм демократів. Аргументи про те, що вона швидко збере свою кампанію стають потужнішими. Мрії про те, що вона активніше протистоятиме Дональду Трампу набирають обертів.

Багато хто поки не готовий обговорювати гіпотетичні варіанти розвитку подій, оскільки кампанія Байдена наполягає, що через тиждень він повернеться до передвиборчої гонки. Проте якщо ситуація різко зміниться, то низка політиків-демократів наголосили, що не можуть уявити щось інше, аніж висування у президентки Камали Гарріс.

Дехто наполягає, що це потрібно зробити швидко під час закритого процесу, у межах якого делегати оберуть Гарріс. Однак дехто відкидає таку ідею з кількох причин: тому, що хочуть бачити замість Гарріс іншу кандидатуру або ж не розуміють, як спрацює заміна кандидата за трохи більше як 100 днів до виборів.

Однак союзники Гарріс підтримують цю ідею і вважають, що навряд чи хтось інший кине їй виклик у цій ситуації.

21 липня, після оголошення про вихід з президентських перегонів у США, глава держави Джо Байден заявив про пропозицію та схвалення кандидатури Камали Гарріс від Демократичної партії.

Рішення про кандидата від Демократичної партії мають прийняті вже у серпні, на конвенті демократів у Чикаго.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.