Україна та Японія обговорили подальшу безпекову співпрацю

Джерело: пресслужба Міноборони

Заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Олександр Балануца провів переговори з послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі. Сторони зокрема обговорили нещодавно підписану угоду про підтримку України та подальшу співпрацю.

Японія надає Україні політичну та економічну підтримку. Також країна є членом Коаліції з розмінування та ІТ-коаліції

Під час зустрічі українська та японська делегації також обговорили важливість долучення України до “Діалогу Шангрі-ла”. Посол Кунінорі акцентував важливість участі президента у цьогорічному форумі.

Крім того, посол зауважив, що, попри те, що Японія і не є членом НАТО, країна підтримує шлях України до євроатлантичної інтеграції. Водночас Балануца наголосив, що приєднання України до ЄС і НАТО – це передусім про стандарти та цінності, які пропагує держава, а не сподівання на захист чужими руками.

Українська сторона також висловила вдячність східним партнерам за допомогу в реабілітації українських військових та наголосила на необхідності збільшення обсягів цієї допомоги, з огляду на інтенсивність бойових дій.

Раніше Японія висловила готовність приєднатися до багатонаціонального проєкту з розмінування територій України. Згодом стало відомо, що Японія спільно з Камбоджею проводитимуть роботи з розмінування української території, про це заявила глава МЗС Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня.

  • Японія офіційно доєдналась до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.
  • Міністерство охорони здоров’я України отримало від уряду Японії та Японського агентства міжнародного співробітництва JICA 20 автомобілів та 5 мобільних ультразвукових діагностичних апаратів.
  • За результатами домовленості міністра енергетики Германа Галущенка з керівництвом Агентства міжнародного співробітництва Японії, в Україну надійде понад 100 потужних генераторів.
  • ЄС надав Україні систему розмінування DOK-ING MV-10. Вона призначена для нейтралізації протипіхотних, протитанкових мін та інших боєприпасів, що не спрацювали.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.