Продавали криміналітету трофейні кулемети та вибухівку: СБУ викрила ділків у трьох областях

Джерело: Служба безпеки України

СБУ та Нацполіція у трьох областях України викрили ділків, які продавали криміналітету трофейну зброю – кулемети та вибухівку. Підозрюваним загрожує до семи років ув’язнення.

У результаті комплексних заходів у Київській, Донецькій та Дніпропетровській областях “на гарячому” затримано п’ятьох організаторів нелегального бізнесу.

Фігуранти намагались продати криміналітету зразки бойових засобів ураження, які вони знайшли на місцях колишніх боєзіткнень.
Зокрема у затриманих вилучили російські кулемети “Печеніг” і “Корд”, автомати АК-12, протитанкові гранатомети та вибухівку.

На Київщині затримано представника добровольчого формування територіальної громади столиці, який торгував трофейним озброєнням. Потенційних клієнтів він шукав на інтернет-форумах та через власні зв’язки у кримінальних колах.

Зброю він зберігав на покинутій недобудові поблизу Києва.

Правоохоронці затримали його на спробі нелегального збуту автомата АК-74 та чотирьох бойових гранат.

Під час огляду схрону та обшуків за місцем проживання затриманого додатково вилучено:

  • 4 кг вибухівки з електродетонаторами
  • понад 20 гранатометних пострілів
  • 16 бойових гранат
  • два автомати Калашникова
  • два пістолети, зокрема системи Макарова
  • понад 2 тис. набоїв різного калібру

На Донеччині затримано двох ділків, які торгували трофейним озброєнням у прифронтових районах області.

Першого затримали, коли він намагався отримати кошти – 32 000 доларів – за продаж цілого арсеналу засобів ураження, серед яких – великокаліберні кулемети “Утьос” та “Корд”, снайперська гвинтівка Драгунова та протитанковий ракетний комплекс “Фагот”.

Неподалік передової правоохоронці затримали іншого фігуранта, який “домовлялися” про збут нової партії зброї.

У Дніпрі затримано ексспівробітника розформованої міліції і його спільника. Фігуранти прагнули підпільно продати російський великокаліберний кулемет “Печеніг” та чотири автомати Калашникова.

Усім затриманим повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Зловмисники перебувають під вартою.

У Кривому Розі зросла кількість постраждалих внаслідок ранкового ракетного удару РФ по районному управлінню поліції.

На українсько-угорському кордоні прикордонники зупинили 42-річного чоловіка з Хмельниччини та  78-річну жінку з Луганщини, які вдавали з себе подружжя.

Оголошено шорт-лист цьогорічної премії Nikon Comedy Wildlife Awards 2024.

Французькі ЗМІ повідомили, що в Катарі нібито досягли угоди з Україною та Росією про обмін тринадцятьма дітьми. Однак Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заперечив цю інформацію, зазначивши, що жодних угод про обмін дітьми не було і не може бути.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) не має коштів для допомоги українцям цієї зими, повідомила представниця агентства ООН у справах біженців Кароліна Ліндхольм Біллінг.