НАЗК виявило порушення у третині звітів політпартій

Джерело: НАЗК

Понад 230 політичних партій (із 379 зареєстрованих) прозвітували про свою діяльність за 2020 – 1 кв. 2024 року. Національне агентство з питань запобігання корупції протягом січня – липня 2024 року перевірило 100% поданих звітів.

Зауважується, що протягом 2020 – 1 кв. 2024 року парламентські партії отримали близько 2,4 млрд грн державного фінансування.

За результатами перевірки звітів політичних партій порушення встановлено у 466 звітах, тобто у кожному третьому.

Кейси, виявлені під час перевірки звітів політичних партій у січні-липні:

  • внески від фіктивних внескодавців, які відповідно до інформації Державної податкової служби України не мають доходів за відповідні періоди;
  • співпраця із суб’єктами, які мають ознаки сумнівності, а також встановлення операцій “на папері”;
  • невідображення відомостей про реальні розміри внесків/витрат;

За результатами перевірок станом на 10 серпня НАЗК склало 81 протокол про адміністративні правопорушення, зокрема:

  • 56 протоколів про адміністративні правопорушення – неподання звітів політичних партій (ст. 212-21 КУпАП);
  • 21 протокол про адміністративне правопорушення – порушення порядку подання звітів політичних партій (ст. 212-21 КУпАП);
  • 3 протоколи про адміністративні правопорушення – порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії (ст. 212-15 КУпАП);
  • один протокол про адміністративне правопорушення – ненадання інформації, документів та порушення встановлених законом строків їх надання (ст. 188-46 КУпАП).

Водночас триває підготовка матеріалів щодо понад трьохсот протоколів про адміністративні правопорушення.

Крім того, НАЗК направлено до правоохоронних органів дев’ять повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень – порушення порядку фінансування політичної партії, а саме: умисне здійснення внеску особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права.

Зокрема, щодо внескодавців політичних партій “Слуга народу”, “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, “Європейська солідарність”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Блок Кернеса – Успішний Харків!”, “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”.

Раніше НАЗК за п’ять місяців 2024 року виявило недостовірні відомості на майже 555 млн грн, ознаки незаконного збагачення та необгрунтовані активи. Найбільша кількість декларацій, за якими проводяться повні перевірки, подані посадовцями з м. Києва (158 декларацій), Одеської (37), Київської (33), Львівської (26), Дніпропетровської (18), Черкаської (16) та Харківської (15) областей.

Зауважимо, у жовтні 2023 року НАЗК відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (Реєстр POLITDATA).

Протягом дня, 11 жовтня, армія РФ здійснила 98 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 216 вибухів. 

Репер Шон Комбз, відомий під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy, постане перед судом за звинуваченнями в секс-торгівлі та рекеті в травні наступного року.

Влада німецького міста Кельн евакуювала три лікарні та тисячі будинків після того, як під час будівельних робіт у новому медичному містечку виявили бомбу часів Другої світової війни, яка не розірвалася.

Збірна України з футболу перемогла команду Грузії в 3-му турі Ліги націй у Познані з рахунком 1:0. 

Генеральний директор Tesla Ілон Маск представив робо-таксі Cybercab і оголосив про плани запровадити автономне водіння на автомобілях Model 3 і Model Y у Каліфорнії та Техасі до наступного року.