Азербайджан вирішив офіційно приєднатися до блоку БРІКС

Джерело: report

Азербайджан офіційно подав заявку на вступ до організації БРІКС під головуванням РФ. Інформацію підтвердив прессекретар МЗС країни Айхан Гаджізаде.

3 липня в межах саміту Шанхайської організації співпраці, що проходив в Астані, прийняли “Спільну декларація про встановлення стратегічного партнерства між Азербайджанською Республікою і Китайською Народною Республікою”. Відповідно до пункту 4.5 декларації, азербайджанська сторона висловила бажання приєднатися до БРІКС, а китайська сторона привітала участь Азербайджану.

З 1 січня 2024 року об’єднання поповнилося новими членами: до блоку приєдналися Єгипет, Іран, Об’єднані Арабські Емірати та Ефіопія. Також до блоку запросили Аргентину та Саудівську Аравію, однак новий президент Аргентини Хав’єр Мілей відмовився від вступу, назвавши його недоцільним, а в Ер-Ріяді вирішили зачекати з рішенням.

Довідка. БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) – група найбільших за площею та населенням країн, що розвиваються. БРІКС створили з метою реформувати міжнародні фінансові інституції на кшталт МВФ чи Світового банку, щоб покращити представництво країн з економікою, що розвивається.

Лідери БРІКС зустрілися на саміті 22-24 серпня 2023 року в Йоганнесбурзі. Блок, сформований у 2009 році, мав на меті завоювати більший вплив у світі з метою встановлення балансу домінуванню США та їх традиційних союзників у багатосторонніх фінансових установах, таких як Світовий банк та Міжнародний валютний фонд.

Проти американського репера Шона Комбза, відомого як P. Diddy, якого підозрюють у сексуальному насиллі та торгівлі людьми, висунули шість нових звинувачень. Наймолодшій жертві артиста було 16 років.

Народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ніна Южаніна закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на закон про підвищення військового збору та інших податків. Народна обраниця наголосила, що цей закон порушує Конституцію.

Згідно зі звітом Microsoft, за останній рік Росія, Іран і Північна Корея змінили тактику кібератак, зокрема почали залучати ШІ.

ВПС Німеччини повідомили про літак Іл-20 із вимкненим радіозв’язком і без плану польоту, котрий опинився над міжнародними водами Балтійського моря між німецьким Рюгеном та датським Борнхольмом.

Сьогодні, 16 жовтня, президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським оголосив про виділення військової допомоги Україні на суму 425 мільйонів доларів.