Дві скибки шинки на день можуть підвищити ризик діабету 2 типу на 15% – дослідження

Джерело: The Lancet

Вживання обробленого або червоного м’яса підвищує ризик діабету 2-го типу, до того ж лише дві скибочки шинки на день підвищують небезпеку на 15%, про що свідчить найбільше такого роду дослідження.

В дослідженні, під керівництвом Кембриджського університету, взяли участь 2 мільйони людей з усього світі. Воно надає вичерпні докази зв’язку між вживанням м’яса і хворобою, яка становить одну з найсерйозніших небезпек для глобального здоров’я.

Понад 400 мільйонів людей мають діабет 2-го типу, який є основною причиною сліпоти, ниркової недостатності, інфарктів, інсультів та ампутації нижніх кінцівок. Дослідження свідчать про те, що одним з основних способів зниження ризику захворювання є покращення дієти, а також підтримання нормальної ваги та більше руху.

Експерти, які провели метааналіз даних, зазначили, що результати підтверджують рекомендації щодо обмеження споживання обробленого та червоного м’яса.

Дослідники виявили, що щоденне споживання 50 г обробленого м’яса, що еквівалентно двом скибочкам шинки, пов’язане з підвищенням ризику діабету 2-го типу на 15%. Споживання 100 г м’яса птиці на день пов’язане з підвищенням ризику на 8%. 

Дослідники виявили, що наслідки від споживання м’яса птиці менші ніж вживання обробленого та необробленого червоного м’яса.

Експерти, які не брали участі в дослідженні, заявили, що ці висновки узгоджуються з поточними рекомендаціями щодо здорового харчування.

Результати опубліковані в журналі Lancet Diabetes & Endocrinology.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.