Не стовідсотковий метод: в США 5% жінок завагітніли після хірургічної стерилізації

Джерело: Medical Xpress, дослідження в журналі NEJM Evidence

Дослідження Університету Сан-Франциско показало, що хірургічна стерилізація (перев’язка маткових труб) не настільки ефективна, як інші методи контрацепції. В середньому 5% жінок у США, яким перев’язали труби, повідомили про незаплановану вагітність. Вчені радять використовувати контрацептивні імплантати або внутрішньоматкові спіралі для більшої надійності.

“Це дослідження показує, що хірургічне втручання на трубах не можна вважати найкращим способом запобігання вагітності. Люди, які використовують контрацептивні імплантати або внутрішньоматкові спіралі, мають менше шансів завагітніти, ніж ті, у кого труби перев’язані“, – каже авторка дослідження Елеонора Бімла Шварц, докторка медичних наук, завідувачка відділу загальної внутрішньої медицини UCSF у лікарні Цукерберга в Сан-Франциско Дженерал.

Попередні дослідження показували, що після перев’язування маткових труб вагітніють менш як 1% пацієнток.

У новому дослідженні автори проаналізували дані Національного опитування сімейного зростання з 2002 по 2015 рік. Дані були зібрані у понад 31 000 жінок, з яких 4 184 повідомили, що пройшли стерилізацію і були у фокусі дослідження.

Частка жінок, які завагітніли після перев’язування маткових труб, варіювалася від 2,9% у 2006-2010 роках до 5,2% у 2013-2015.

Дослідження показало, що вік під час стерилізації є важливим фактором у можливості вагітності, причому молодші жінки мали вищий ризик завагітніти після процедури. У різні роки проведення опитування, від 12,1% до 32,6% вагітностей після хірургічної стерилізації були позаматковими, що може супроводжуватися додатковими ризиками для здоров’я.

 

 

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.