В «Енергоатомі» заперечили повідомлення про аварію на Південноукраїнській АЕС

Джерело: “Енергоатом”.

4 вересня жодних аварій на Південноукраїнській АЕС не сталося, стверджують в “Енергоатомі”. Інформація, яка поширювалася зранку, виявилася недостовірною.

У роботі одного з енергоблоків станції виявлено вади, що призвело до його розвантаження на 33% від номінальної потужності, як вимагав регламент. Недолік буде усунуто після того, як фахівці Укренерго відновлять пошкоджені лінії та забезпечать можливість видачі електроенергії.

Компанія підкреслила, що ця ситуація не пов’язана з ремонтною кампанією на станції, а виникла через складні перехідні режими, спричинені ворожими обстрілами інфраструктури “Укренерго”. Атаки призвели до значних коливань у параметрах мережі, до якої підключено енергоблоки.

“Енергоатом” закликав довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Раніше в соцмережах з’явилася інформація про нібито аварію на станції, яку поширив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він посилався на два незалежні джерела, які повідомляли про зниження потужності енергоблоку та можливі незаплановані відключення.

Запаси зброї та іншого військового обладнання у Пентагону скорочуються, тому обсяги пакетів військової допомоги Україні упродовж останніх місяців стали меншими.

18 вересня глава МЗС Андрій Сибіга провів зустріч з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо у Братиславі. Сторони зокрема обговорили співпрацю між державами.

Міжнародний валютний фонд відклав поновлення консультацій з урядом Росії після звернення європейських країн, що співпраця з агресором посилить пропаганду Кремля.

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що план перемоги вже повністю готовий. У своєму вечірньому зверненні він зазначив, що всі пункти, ключові акценти та необхідні додатки з деталями до плану вже опрацьовані.

18 вересня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас представив інформацію про додаткову військову підтримку України на закритому засіданні Комітету Сейму з питань національної безпеки і оборони.