Українські аграрії вже зібрали понад 39 млн тонн врожаю

Джерело: пресслужба ВР

В Україні станом на 16 вересня вже намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю на площі у 10,9 млн га.

Зауважується, що попри терористичні ракетні обстріли з боку РФ, українські аграрії постійно працюють для забезпечення продовольчої безпеки.

Загалом зібрано 30,08 млн тонн зернових, 8,2 млн тонн олійних та 741,5 тис. тонн цукрового буряку. Зокрема:

  • пшениці – обмолочено на площі 4,9 млн га, намолочено 21,8 млн тонн;
  • ячменю – обмолочено 1,4 млн га, намолочено 5,5 млн тонн;
  • гороху – обмолочено на площі 212,2 тис. га, намолочено 461,6 тис. тонн;
  • проса – обмолочено 56,8 тис. га, намолочено 110,4 тис. тонн;
  • гречки – обмолочено 56,2 тис. га, намолочено 88,2 тис. тонн;
  • ріпаку – обмолочено 1,3 млн га, намолочено 3,4 млн тонн насіння;
  • соняшнику – обмолочено 1,5 млн га, намолочено 2, 97 млн тонн насіння;
  • сої – обмолочено 909,5 тис. га, намолочено 1,8 млн тонн насіння;
  • кукурудзи – обмолочено 255,3 тис. га, намолочено 1,1 млн тонн насіння.

По збиранню зернових лідирують сільгосптоваровиробники Вінниччини, які обмолотили 2,1 млн га. По урожайності попереду аграрії Хмельниччини з показником 62,9 ц/га.

Практично всі області збирають соняшник. Аграрії восьми областей – Вінниччини, Волині, Львівщини, Полтавщини, Тернопільщини, Хмельниччини, Черкащини та Буковини – збирають цукровий буряк.

Зауважимо, прогнозований врожай зернових та олійних культур в Україні на 2024 рік може скоротитися до 74 мільйонів тонн, що є на 10% менше, ніж у 2023 році, коли вдалося зібрати 82 мільйони тонн. Фактичний результат залежить від погодних умов.

У 2023 році попередній прогноз передбачав врожай на рівні 63,5 мільйона тонн, але насправді вдалося зібрати майже на 30% більше. Така значна різниця свідчить про важливість врахування погодних умов при прогнозуванні урожаю.

Серед основних зернових культур очікується зменшення урожаю пшениці, ячменю та кукурудзи на 13,5%, 14% та 12,5% відповідно. В той самий час, прогнозується збільшення виробництва сої на 10,6%. У секторі олійних культур площі посіву сої збільшаться, тоді як посівні площі соняшника та ріпака майже залишаться на минулорічному рівні.

Ці прогнози стають важливими вказівниками для аграрного сектору та допомагають планувати дії в умовах змінної природи та ринкових умов.

  • В.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький оголосив, що працівників аграрного сектору почнуть бронювати від мобілізації. “Бронь” діятиме протягом 12 місяців.
  • Зміни клімату загрожують Великому кораловому рифу, який є домом для величезного різноманіття морського життя, включаючи понад 1500 видів риб і більше ніж 600 видів коралів.
  • Світовий океан досягнув найвищої температури за всю історію спостережень.
  • Глобальне потепління призводить до того, що деякі види рослин і тварин, що проживають в океані, змушені переміщуватися від екватора у бік полюсів.

Колишнього співробітника ЦРУ (Центральне розвідувальне управління США), який накачував наркотиками й піддавав сексуальному насильству десятки жінок, засудили до 30 років ув’язнення.

Культовий персонаж DC Бетмен, який вперше дебютував у коміксах у березні 1939 року, отримає зірку на Голлівудській алеї слави.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.