«Втратили до 40 кг»: Ліберови опублікували фото колишніх військовополонених

Джерело: Ліберови/Instagram

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

На світлинах зафіксовані українські армійці, котрі кілька днів тому повернулися з російського полону після понад двох років ув’язнення. Фотографи зауважили, що на кадрах ті, хто погодився сфотографуватися.

Митці опублікували свій заклик англійською, пояснивши, що в Україні вже знають, що Росія порушує Женевську конвенцію і тримає наших полонених у нелюдських умовах.

Ці фото є тому свідченням, і цією публікацією ми ще раз прагнемо привернути увагу західної аудиторії та наголосити: Росія катує, знущається, морить голодом тих, хто просто захищав свої домівки.

Росія відмовляє міжнародним комісіям у доступі до своїх таборів для військовополонених, явно щоб приховати докази порушень Женевської конвенції. Тим часом російські військові в українському полоні під постійним наглядом медиків покращують своє здоров’я та набирають вагу завдяки збалансованому харчуванню (докази цього можна знайти навіть у цьому профілі).

З іншого боку, українці повертаються додому абсолютно виснаженими і легшими на 20, 30, навіть 40 кілограмів. Сьогодні лише співчуття та обурення всього світу можуть допомогти Україні прискорити повернення всіх наших захисників із російського полону. Будь ласка, не мовчіть. Допоможіть нам повернути всіх наших людей додому! – наголосили Ліберови.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений користувачем @libkos

Зауважимо, раніше президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні в п’ятницю, 13 вересня, повідомив, що з російського полону загалом вже повернули 3 569 українців.

30 липня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що нині Об’єднані Арабські Емірати відіграють головну роль у посередництві щодо повернення українських громадян з полону росіян.

26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила нові дані про тортури росіянами українських військовополонених та різке зростання кількості достовірних звинувачень у стратах полонених.

Голова ММПЛУ Даніель Белль повідомила, що кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства.

Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, та що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

Окрім цього, ММПЛУ зафіксувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

Читайте також: Щодня били, бо не хотів розмовляти російською: історія загиблого військовополоненого

29 травня уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москальова звинуватила Україну в “надуманих вимогах” під час процесу узгодження обміну полоненими. Москальова заявила, що обмін військовополоненими між Росією та Україною призупинено на кілька місяців.

Читайте також: Багато іноземців не знають, що росіяни катують наших полонених – Спільнота родин Оленівки

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що неофіційні розмови з військовими, які повернулись з російського полону, свідчать про те, що до 90% військовополонених піддаються катуванню і фізичному та моральному насиллю.

5 червня, під час свого виступу на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, глава РФ Володимир Путін повідомив, що нині у російському полоні утримують 6 465 українських військовослужбовців.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців. Зазначалося, що понад 1600 з них – цивільні.

Тоді як 29 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що за час війни з російського полону в Україну вдалось повернути вже 3 310 людей.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.