Може перевезти до 10 людей: до використання ЗСУ допустили всюдихід-амфібію

Джерело: Міністерство оборони України

Міноборони кодифікувало і дозволило використовувати всюдихід-амфібію “ТАХА” у Збройних силах.

Ця машина може працювати на різних типах місцевості, включаючи болота, глибокий сніг та кригу. Вона має невеликі розміри та може розвертатись на місці, тому легко маневрує в обмеженому просторі.

“ТАХА” може долати перешкоди заввишки понад 1 метр і має широкі шини, які створюють менший тиск на поверхню, ніж людська нога, що дозволяє їй рухатися по нестабільному ґрунту.

Цей транспортний засіб може перевозити до 1 тонни вантажу або 10 пасажирів. На суходолі його швидкість досягає 40 км/год, а на воді — 6 км/год. Всюдихід обладнаний кількома паливними баками та може працювати без дозаправки понад дві доби.

Він вже активно використовується на фронті для евакуації, транспортування боєприпасів і продуктів харчування в умовах, де інша військова техніка не може впоратися.

Раніше відомство допустило до експлуатації у військах бронеавтомобіль “Джура”, призначений для виконання різних тактичних завдань.

Загалом з початку 2024 року Міноборони України  допустило до експлуатації вже понад 40 зразків безпілотників українського виробництва та понад 20 наземних роботів.

Нагадаємо, Міністерство оборони України уклало два нові контракти з українськими підприємствами оборонно-промислового комплексу на загальну суму майже 5 мільярдів гривень. Відповідне підписання угод відбулося під час робочої поїздки Президента Володимира Зеленського та міністра оборони Рустема Умєрова.

Також повідомляли, що в Україні стартувало серійне виробництво роботів Ratel Н, здатних транспортувати одночасно двох поранених з поля бою.

Окрім того, стало відомо, що в Україні активно створюють і використовують новітню зброю. Завдяки прагненню перехитрити ворога і великим інвестиціям, Україна стає центром для розробки автономних дронів та іншого озброєння.

Також українська військова промисловість запустила серійне виробництво безпілотників-камікадзе, які можуть вражати цілі на відстані понад 1000 кілометрів.

Довідка. Як повідомляло Головне управління забезпечення супроводу життєвого циклу озброєння та військової техніки, процедура кодифікації, допуску до експлуатації для нового зразка озброєння і військової техніки (ОВТ) спрощена до 10 днів.

Кодифікований та внесений до штатно-табельного розкладу військових частин зразок ОВТ вітчизняного виробництва дозволено закуповувати за кошти державного бюджету і використовувати у ЗСУ.

Російські війська завдали ракетного удару по Одесі, внаслідок чого поранено чотирьох людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

Міноборони кодифікувало і дозволило використовувати всюдихід-амфібію “ТАХА” у Збройних силах.

Європейський Союз не примушуватиме українських біженців призовного віку повертатися до України. Про це повідомила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, зазначивши, що нікого “не видворять” примусово з території ЄС.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини Дніпропетровської області та керівнику приватного підприємства за організацію закупівлі неякісного одягу для військовослужбовців на 200 млн грн.

СБУ затримала агента воєнної розвідки РФ у Запоріжжі. Він шпигував за українськими військами на південному фронті, цікавлячись геолокаціями командних пунктів, складів боєприпасів та укріпрайонів, а також маршрутами і кількістю техніки ЗСУ.