Окупанти атакували об’єкти енергетики у п’яти областях, поранено працівника обленерго

Джерело: Міненерго

Внаслідок російських атак 20 вересня були пошкоджені енергетичні об’єкти в п’яти областях України. У Дніпропетровській області постраждав працівник.

Знеструмлення сталося у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській та Херсонській областях.

На Дніпропетровщині виявили пошкодження обладнання підстанції через атаку дронів. Черговий електромонтер оглядав пошкодження і отримав осколкове поранення через повторний удар БпЛА. Його госпіталізували.

На Донеччині обстріл пошкодив повітряні лінії, але живлення було відновлено.

На Харківщині також знеструмлювалися підстанції та побутові споживачі, але електропостачання відновлено.

На Полтавщині під час повітряної тривоги вимикалася високовольтна лінія, проте живлення було відновлено.

За минулу добу енергетики відновили електропостачання для 14 857 споживачів.

На ранок залишаються частково або повністю знеструмленими 528 населених пунктів.

21 вересня відключення електроенергії не планується.

Додамо, цієї зими в Україні можуть бути відключення електроенергії від 4 до 18 годин на добу, згідно зі звітом моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

Раніше радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради “Укренерго” Юрій Бойко заявив, що атаку на енергооб’єкти 26 серпня віднесуть до однієї з наймасовіших. Тож нині ситуація в енергетичній сфері України залишається складною після ракетного обстрілу 26 серпня з боку Росії.

Також заступник міністра енергетики Микола Колісник повідомив, що Україна розглядає, як один із напрямків усунення дефіциту в енергосистемі, переговори з європейськими операторами системи передачі про збільшення потужності для імпорту електроенергії до 2,2 ГВт.

Уряд під час засідання 24 травня затвердив постанову, яка зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень електроенергії для споживачів.

Зауважимо, радник прем’єр-міністра України та член наглядової ради НЕК “Укренерго” Юрій Бойко висловив припущення, що обмеження енергопостачання у вигляді відключення споживачів, які розпочалися з 14 травня, можуть тривати до серпня-вересня. Взимку ж дефіцит електроенергії залишатиметься навіть за високих температур.

Тоді як директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко попереджає, що українці можуть відчувати дефіцит електроенергії протягом наступних двох років. Причиною є дефіцит генеруючих потужностей, що, своєю чергою, призведе до дефіциту електрики.

Читайте також: Чому діють відключення, що таке черга і скільки годин не буде світла: відповіді «Укренерго»

Також колишній голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький зазначив, що потепління покращить ситуацію зі споживанням електроенергії в країні, однак, не відновить пошкоджені потужності українських електростанцій. Населення закликали не створювати навантаження на енергосистему.

Раніше повідомляли, що Україна постала перед проблемою значного дефіциту електроенергії протягом більшої частини доби, що призводить до планування обмежень споживання для промисловості. Тому енергетики прогнозували рекордний обсяг імпорту електроенергії з п’яти країн Європи.

24 червня Володимир Кудрицький заявив, що Україна мусить невідкладно розпочати будівництво об’єктів розподіленої генерації, позаяк розосередження невеликих електростанцій зробить українську енергосистему стійкішою до російських атак.

Третій практичний заїзд Гран-прі Формули-1 у Сінгапурі зупинили через ящірку, що вибігла на трек.

В МЗС України заявили, що за даними української розвідки, Росія готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, зокрема по відкритих розподільчих пристроях АЕС та підстанціях передачі.

21 вересня на арені “Вемблі” в Лондоні відбудеться бій між Даніелем Дюбуа та Ентоні Джошуа. Даніель вперше захищатиме пояс чемпіона світу за версією IBF, який він отримав після того, як Олександр Усик вирішив відмовитись від титулу.

Сьогодні, 21 вересня, Генеральний штаб ЗСУ підтвердив ураження двох арсеналів ворога на території РФ.

Виявлено докази причетності Росії до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста, що сталася 12 вересня в Донецькій області.