Росія нарощує агентуру в Мексиці для шпигування проти США — ЗМІ

Джерело: NBC News

Росія активізує свою розвідувальну діяльність у Мексиці, спрямовану на шпигунство проти США. Як повідомляють американські чиновники та колишні співробітники розвідки, ця активність є поверненням до тактики часів холодної війни.

За останні роки Москва значно збільшила кількість співробітників у своєму посольстві в Мехіко, попри обмежені торговельні відносини з Мексикою. Офіційні особи США вважають, що це розширення персоналу спрямоване на проведення шпигунських операцій та пропаганди. Зокрема для підриву відносин між Вашингтоном і Києвом. Пол Колбе, колишній офіцер ЦРУ, зазначив, що Росія готова йти на більші ризики, ніж це було в період після холодної війни.

Американська адміністрація вже звернулася до мексиканського уряду з цього приводу. Директор ЦРУ Вільям Бернс додав, що його відомство уважно стежить за зростанням російської присутності в Мексиці, особливо після вигнання російських шпигунів з європейських країн через вторгнення в Україну.

У березні 2022 року генерал ВПС США Глен Ван Герк заявив, що Мексика є найбільшою базою російської військової розвідки (ГРУ) у світі. Попри це, президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що не володіє інформацією про присутність російських шпигунів і підкреслив суверенітет своєї країни.

Мексика має давні дружні стосунки з Росією та Кубою, а її відносно м’який нагляд за іноземними агентами створює сприятливі умови для російських шпигунів. Колишні офіцери ЦРУ вважають, що Росія може використовувати Мексику як зручну базу для підтримки своїх агентів у США.

Крім того, Росія активно поширює свою пропаганду через медіа, зокрема через RT, що викликає занепокоєння у США. У квітні російський посол у Мексиці поширив фейкові новини про вербування членів наркокартелів для війни в Україні, що було підхоплено деякими мексиканськими медіа.

На сьогодні російські війська здійснюють більше обстрілів населених пунктів на території Курської області, ніж по Сумщині, через активні бойові дії українських військових у цьому регіоні. Як сказав речник оперативно-тактичного угруповання “Сіверськ” Вадим Мисник, переміщення бойових дій на територію Курської області змушує росіян змінювати характер та структуру своїх обстрілів.

Протягом 19-20 вересня у Києві проходив New Age Media Summit (NAM Summit) – подія, організована…

Футболку колишнього гравця збірної України Анатолія Тимощука продали на аукціоні за 700 тисяч рублів для допомоги Курській області. Захід відбувся 16 вересня 2024 року, де Тимощук передав футболку пітерського “Зеніта” зі своїм автографом.

Російський музикант, соліст гурту “Машина времени” Андрій Макаревич прокоментував операцію ЗСУ в Курській області.

У Донецькій області внаслідок російського обстрілу шахти загинули дві працівниці. Трагедія сталася під час робочого процесу на підприємстві.