Американська компанія створить лінію з виробництва боєприпасів у Литві

Джерело: Bloomberg

Американська компанія Northrop Grumman Corporation планує створити лінію з виробництва боєприпасів у Литві для посилення оборонного потенціалу країни. У понеділок у Вільнюсі віцепрезидент компанії Стефан О’Браян підписав меморандум про взаєморозуміння з урядом Литви щодо запуску виробництва 30-міліметрових боєприпасів на державному підприємстві.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кашчунас повідомив, що виробництво розпочнеться протягом року. Він зазначив, що ці боєприпаси використовуватимуться для бойових машин піхоти НАТО.

Цей крок слідує за угодою з німецькою компанією Rheinmetall AG, яка на початку року оголосила про плани збудувати завод із виробництва артилерійських снарядів у Литві.

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Сімоніте заявила: “Цей проєкт також зміцнює давні тісні відносини між Литвою та США, створить очевидну цінність для Литви та для нашого регіону в цілому, який на тлі викликів безпеці зацікавлений у мінімізації залежності від довгих ланцюгів постачання.”

Вночі 22 вересня зафіксували ще один проліт ударного безпілотного апарату РФ поруч з промисловим майданчиком Хмельницької АЕС.

Україна наголосила на необхідності демонтажу Кримського мосту та відновлення вільного судноплавства через Керченську протоку під час слухань у суді в Гаазі. Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич заявив, що Росія незаконно побудувала цей міст, створивши постійну перешкоду для міжнародного судноплавства.

Відтік кваліфікованих фахівців з медіа та PR-індустрії є одним з викликів, спричинених війною в Україні. Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова наголосила на нестачі кадрів через мобілізацію працівників, особливо технічного персоналу, який раніше відповідав за налаштування систем оповіщення та передавачів.

Російських моряків з авіаносця “Адмірал Кузнєцов” направляють на фронт в Україні через брак військових, повідомляє ЗМІ з посиланням на OSINT-аналітиків проєкту Moklasen.

Світлані Панковій з Генічеська, яка на початку повномасштабного вторгнення радила російським військовим класти насіння соняшника в кишені, вдалося вирватися з окупації.