Рютте пообіцяв прискорити вступ України до НАТО

Джерело: Голос Америки

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

Наші пріоритети залишаються незмінними. Зокрема, в Україні ми маємо зробити так, щоб вона збереглася як незалежна демократична держава, — наголосив Рютте на церемонії.

Він пообіцяв реалізувати пакет допомоги, обіцяний Києву на минулому саміті альянсу у Вашингтоні.

Це стосується створення командування, фінансової допомоги та незворотного руху України до членства в НАТО, тому що місце України – у НАТО, – акцентував генсек.

Марк Рютте, котрий змінив на посаді генсека Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга, з 2010 до 2024 року очолював уряд Нідерландів.

Столтенберг пробув на посаді генсека НАТО десять років. У червні посли країн альянсу одноголосно затвердили Рютте новим головою альянсу.

Україна подала заявку на прискорений вступ до НАТО у вересні 2022 року. До цього Столтенберг говорив, що всі члени блоку вважають за неможливе приєднання Києва до альянсу, поки триває війна з Росією. В основному комюніке червневого саміту альянсу у Вашингтоні мовилося про те, що “майбутнє України в НАТО” і країна стає все більш політично інтегрованою з блоком. Але офіційне запрошення Києву надішле лише тоді, коли “союзники домовляться і будуть виконані всі необхідні умови”.

Зауважимо, Марк Рютте від 1 жовтня 2024 року став очільником Північноатлантичного альянсу. Це відбувається у непростий момент, коли триває повномасштабна війна в Україні та перед виборами президента США.

Варто додати, що у липні 2023 року прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив, що співпраця з Україною нарощується в усіх сферах, і в майбутньому наша держава стане членом Північноатлантичного альянсу.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.

Російські війська не захопили місто Вугледар Донецької області, повідомили джерела у 72-й окремій механізованій бригаді.