Естонія визнала депортацію кримських татар геноцидом

Джерело: Рійгікогу (парламент Естонії)

Парламент Естонії визнав масову депортацію кримськотатарського народу з Криму в 1944 році, організовану радянською владою, геноцидом.

54 депутати подали відповідну заяву, а 83 члени парламенту підтримали її.

Естонія рішуче засудила знищення кримських татар і їхню депортацію, наголосивши, що Росія продовжує геноцидну політику СРСР.

Парламент країни вимагає відновлення національного суверенітету та наголошує, що Крим є частиною України.

Це вже дев’ята заява з початку 2022 року, яка засуджує дії РФ та висловлює підтримку Україні.

“Естонія підтверджує свою підтримку України та постійно бере активну участь на всіх рівнях Кримської платформи, демонструючи свою незмінну позицію щодо відновлення територіальної цілісності нашої держави”, — йдеться у повідомленні представництва Президента України в Криму.

Американський історик, амбасадор фандрейзингової платформи UNITED24, професор Єльського університету Тімоті Снайдер наголосив, що американці українського походження двох штатів у США матимуть величезний вплив на результати майбутніх президентських виборах. Він закликав їх бути особливо активними та голосувати задля майбутнього України.

У 2024 році Україна здійснила понад 7 000 ударів по російській території. Ексклюзивну інформацію журналісти отримали від одного з українських підрозділів БпЛА далекого радіусу дії.

Дональд Трамп і його штаб розгорнули агресивну кампанію проти перевірки наведених у його заявах фактів, щоб змусити телемережі, видання та журналістські організації відмовитися від цієї практики, якщо вони хочуть далі взаємодіяти з ним.

У Великій Британії на аукціоні продали рідкісні екземпляри коміксів Marvel “Неймовірний Галк” та “Фантастична четвірка” з колекції двох братів з Лестершира.

Рада Європи у Страсбурзі назвала знищення культурної спадщини в Україні під час повномасштабної війни РФ порушенням міжнародного гуманітарного права. Конгрес місцевої та регіональної влади ухвалив декларацію про руйнування культурної спадщини в Україні, повідомили у Раді.