Україна «ефективно» застосовує касетні боєприпаси проти росіян – Білий дім

Джерело: CNN

Українські сили використовують надані США касетні боєприпаси в бойових діях проти Росії “належно” та “ефективно”, заявив 20 липня координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, підтверджуючи, що Україна почала використовувати снаряди.

Вони використовують їх належно, ефективно і фактично впливають на російські оборонні формування та оборонний маневр Росії, – зазначив Кірбі журналістам.

Відповідаючи на запитання, коли українці почали використовувати касетні боєприпаси, він відповів, що “здогадується” приблизно минулого тижня або близько того.

8 липня США оголосили, що надішлють боєприпаси, і вони були постачені українським силам приблизно через тиждень.

Кірбі також обговорив додаткові санкції проти Росії, про які адміністрація президента США Джо Байдена оголосила 20 липня, заявивши, що вони є і залишатимуться ефективним інструментом у майбутньому.

Окрім цього, він анонсував додатковий пакет озброєння для України “найближчими днями”, зауваживши, що США завжди намагаються відслідковувати те, що відбувається на полі бою і чого потребують Сили оборони.

Також Кірбі повторив попередження Ради національної безпеки про те, що Росія може готуватися до проведення операції під фальшивим прапором у Чорному морі, щоб спробувати виправдати свої атаки на кораблі.

Зазначимо, 13 липня у Пентагону підтвердили надходження боєприпасів в Україну.

Довідка. Касетний боєприпас – це особливий вид бомби, яка вирізняється тонкими стінками. Вона складається з наконечника, корпусу, порожнистої форми-оболонки. Форму наповнюють дрібними осколками, авіамінами, мінами різного призначення (протитанкові, протипіхотні, запальні). Одна касетна бомба може містити від десяти мін, які після детонації в повітрі розсипаються по всій зоні ураження.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.