Майже 65 тисяч українців знайшли прихисток у Молдові

Джерело: Офіс омбудсмана України.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну майже 65 тисяч українців знайшли притулок у Республіці Молдова.

Станом на початок липня, офіційно за отриманням тимчасового захисту звернулися 10 535 українців. Ще 3 115 – подали заявки на отримання посвідки на проживання, 2 417 осіб звернулися із заявами про отримання інших форм захисту.

Під час зустрічі директорки Департаменту моніторингу додержання прав громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України, Ірини Калупахи і заступника начальника відділу прав примусово депортованих осіб та переміщених за межі України Владислава Кулика з представниками МВС Молдови – сторони обговорили широкий спектр питань, пов’язаних з реалізацією прав українців після отримання тимчасового захисту у Молдові, починаючи від доступу до освіти та медичного обслуговування і закінчуючи питаннями житла та працевлаштування.

Учасники зустрічі наголосили на важливості подальшої співпраці між двома країнами щодо систематичного підходу до розв’язання проблем та надання підтримки українським громадянам, які опинилися в складних умовах внаслідок російської збройної агресії.

“Тож продовжуємо працювати на благо наших громадян, незалежно від того, де вони наразі перебувають”, – зазначили в Офісі омбудсмана.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.