«Мова – наш щит»: Порошенко привітав з Днем української писемності та мови

Джерело: пресслужба “Європейської Солідарності”

Глава фракції “ЄС” Петро Порошенко привітав українців із Днем української писемності та мови, наголосивши на значущості державної мови в умовах війни. Він зазначив, що українська мова стала важливим символом опору й надійним щитом” у протистоянні повномасштабному вторгненню.

“Мова — наша зброя, мова — наш щит. Певен, ви багато разів чули першу частину цього вислову, але мало замислювалися над значенням другої. Пригадуєте, як нам мова допомогла в перші дні повномасштабки? Тоді на блокпостах варто було запитати про “паляницю”, а на деяких навіть згадували “Укрзалізницю” та “полуницю”, — зазначив Порошенко, підкреслюючи важливість мови для ідентифікації та єдності.

Порошенко також згадав, що 24 лютого українці використали мову як своєрідну зброю, звертаючись до окупантів з вимогою покинути українську землю. На його думку, мова стала захистом від ворожих інформаційних атак і символом опору.

Порошенко нагадав про ухвалення закону про мову у 2019 році, який мав на меті підвищити обороноздатність країни.

“Так було і в 2014, але тоді не всі розуміли загрозу. На жаль, не всі її розуміли і в 2019. Тоді ми ухвалили закон про мову. Почули багато критики і ненависті, але не відступили. Мова мала укріпити нашу обороноздатність”, — написав він.

Порошенко звернув увагу на те, що сьогодні українська мова дедалі частіше звучить на вулицях українських міст, зокрема Києва, Одеси та Миколаєва, а сліди імперії та радянської пропаганди поступово зникають.

“Ми пам’ятаємо та пишаємося власними героями — воїнами, науковцями, митцями. Мова — наша броня, яка міцнішає щоразу, коли ми нею спілкуємося, пишемо, творимо, мріємо. І любимо”, — резюмував глава фракції “ЄС”.

Міноборони Канади повідомило про передачу Україні першої партії БТР. Зауважується, що нові LAV вже перебувають на території України.

27 жовтня прем’єр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе повідомив, що Тбілісі не планує відновлювати дипломатичні відносини з Москвою через окупацію Абхазії та Південної Осетії.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував інформацію, поширену у соціальних мережах, стосовно ймовірного розстрілу двох цивільних жінок російськими військами у місті Селидове.

Поїздка на охоплений війною український Донбас – це гнітючий досвід. Армійці зазвичай кажуть не якщо, а коли вони втратять свої позиції. Дефіцит людей і техніки, корупція і дезертирство. Так описує ситуацію на фронті польський журналіст Марцін Вирвал, відверто дивуючись зокрема заявам нардепа, брата спікера Верховної Ради Миколи Стефанчука щодо запланованим виборам президента України вже за шість-дев’ять місяців.

27 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що лише протягом цього тижня російські війска застосували проти України понад 1100 керованих авіаційних бомб та більш як 560 дронів.