Постачання винищувачів F-16 Україні займе місяці – Блінкен

Джерело: Ентоні Блінкен в інтерв’ю CNN

23 липня Держсекретар США Ентоні Блінкен запевнив, що Україна отримає винищувачі F-16, одначе, їхнє постачання займе кілька місяців — незалежно від того, коли буде прийнято рішення.

Блінкен пояснив, що мовиться про підготовку, обслуговування, наявність можливостей для використання їх у загальновійськових операціях.

Все це займає час. Навіть якщо рішення стосовно F-16 було б прийнято вже завтра, пройде кілька місяців, перш ніж винищувачі почнуть застосовуватися”, – зазначив він.

Держсекретар США висловив переконання, що Україна зрештою отримає F-16. Проте закликав сфокусуватися на належній підготовці, відповідному обслуговуванні та застосуванні. Він акцентував, що “процес F-16 рухається”.

Блінкен також в інтерв’ю CNN заявив, що Росія “вже програла війну” з Україною, враховуючи те, чого прагнули досягти Москва та президент РФ Володимир Путін.

16 липня радник США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Сполучені Штати дозволять європейським країнам розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Раніше повідомлялося, що Європа очікує офіційного схвалення.

Зауважимо, на саміті НАТО у Вільнюсі, коаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами офіційно погодилася навчати українців керувати F-16 та, можливо, іншими винищувачами. Європейські офіційні особи заявили, що сподіваються розпочати програму в серпні в Данії, а навчальний центр також буде створено в Румунії.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 23 жовтня. З початку доби відбулося 132 бойових зіткнення.

23 жовтня Рада Європейського Союзу остаточно схвалила виділення Україні кредиту у 35 мільярдів євро коштом відсотків від заморожених російських активів.

На ярмарку оборонної промисловості Saha Expo, що триває у Туреччині, компанія Baykar підписала договір про співпрацю з Україною.