Пенсіонери, які живуть на окупованих територіях, зможуть відновити виплати через відеозв’язок

Джерело: постанова від 4 серпня 2023 р. № 806.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови про особливості виплат та доставлення пенсій або грошових допомог під час воєнного стану. Відтепер пенсіонери зможуть відновити їх у режимі відеоконференцзв’язку.

Зміни стосуються літніх людей, яким припинили виплату пенсій в період з 1 серпня 2022 року, і які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ територіях України.

Виплату дозволено поновити за заявами з використанням віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”) про виплату пенсії на поточні рахунки в уповноважених банках. Також можна це зробити за заявами про поновлення виплати пенсії через вебпортал ПФУ. А вже у випадку встановлення органами ПФУ особи пенсіонера – у режимі відеоконференцзв’язку.

Зазначимо, що Пенсійний фонд України перестає нараховувати виплати, якщо пів року отримувач не виходить на контакт. Якщо людина після цього з’явилася, то за заявою пенсія їй донараховується за весь період.

На ТОТ перебувають близько 3 млн пенсіонерів.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.