Україна та Німеччина підписали спільну декларацію про наміри посилення співпраці між міністерствами фінансів

Джерело: Міністерство фінансів України

Міністр фінансів України Сергій Марченко та міністр фінансів Федеративної Республіки Німеччина Крістіан Лінднер підписали спільну декларацію про наміри посилення співпраці між Міністерством фінансів України та фінансовим відомством Німеччини.

Спільна декларація передбачає надання німецькою стороною консультативної підтримки українській стороні, зокрема у напрямах митної політики, моніторингу фінансових ринків, управління державними інвестиціями, приватизації державних підприємств.

Очільник Мінфіну України Сергій Марченко подякував уряду Німеччини за лідерство  у підтримці України. А також зазначив, що Німеччина є одним із найбільших донорів прямої бюджетної підтримки серед країн-партнерів – 1,55 млрд євро від 24 лютого 2022 року.

Своєю чергою, міністр фінансів Німеччини запевнив у продовженні всебічної підтримки для України у наступні бюджетні періоди, а також готовності долучитися до відновлення України. Водночас Крістіан Лінднер вчергове засудив Росію за агресивну неспровоковану війну проти України.

Щодо фінансування дефіциту державного бюджету України у 2024 році, Сергій Марченко зазначив, що дефіцит на наступний рік прогнозується на рівні 2023 року і Мінфін України вже активно працює над залученням необхідної міжнародної допомоги.

Також сторони погодились щодо необхідності продовження санкційного тиску на РФ для економічної ізоляції агресора, а також контролю за дотриманням вже існуючих санкцій з метою максимізації їх ефективності.

Зокрема, сторони наголосили на продовженні конструктивної співпраці для зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Німеччиною.

Відомо, що Росія вербує в’язнів для війни в Україні, але нещодавній аналіз ВВС свідчить, що тепер приєднатись до армії РФ також закликають людей, які ще не постали перед судом.

Литва інвестує 10 млн євро у виробництво ракети-дрона “Паляниця” за “данською моделлю”, тобто напряму фінансуючи українського виробника.

Центральну медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) буде ліквідовано до кінця тижня, повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

До російської столиці прибув високопосадовець терористичного угруповання ХАМАС Муса Абу Марзук.

Власник соціальних мереж Facebook та Instagram Meta запровадить технологію розпізнавання облич в боротьбі з шахраями, які обманом використовують знаменитостей у своїй рекламі.