Археологи виявили у Помпеях кімнати, де жили раби

Джерело: ANSA

Італійським археологам вдалося знайти елементи життя рабів, яких утримували давньоримські багатії у своїх розкішних будинках у Помпеях.

Як розповіли у виданні, у римській віллі Чивіта-Джуліана, приблизно за 600 метрів від стін стародавніх Помпеїв, знайдено “меблі” в кімнаті, призначеній для рабів.

Фото: ANSA

Виявилося, що знахідкам майже 2 000 років і виготовлені вони, за даними італійського Мінкульту, з використанням техніки зліпків, яка застосовувалася лише в Помпеях та поблизу них.

Меблі й текстиль, а разом і тіла багатьох жертв виверження 79 року нашої ери були накриті пірокластичною хмарою, яка потім перетворилася на тверду землю. Своєю чергою, розкладена органічна речовина залишила порожнину в землі.

Відтак, відбиток, заповнений гіпсом, розкрив свій первинний вигляд.

Міністр культури Дженнаро Санджуліано залишився задоволений новою знахідкою.

“Те, що було реконструйовано, вказує на необхідність продовження наукових досліджень у місці, яке було відвойоване від пограбування та незаконної торгівлі археологічними цінностями”, – наголосив він.

ДОВІДКОВО. Італійське місто Помпеї було повністю поховане під шаром лави та попелу під час виверження Везувію в 79 році н.е.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.