У ПАР заперечили звинувачення стосовно постачання озброєння Росії

Джерело: SkyNews

3 вересня президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що нібито розслідування звинувачення США в тому, що російський корабель підібрав зброю в Південній Африці наприкінці минулого року, не виявило жодних доказів того, що судно транспортувало озброєння до РФ.

Жодне зі звинувачень щодо постачань озброєння в Росію не підтверджено, — заявив Рамафоса у зверненні до нації. — Жодного дозволу на експорт зброї не було видано і зброя не експортувалася, — додав він.

Раніше речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі назвав повідомлення про те, що російське вантажне судно перевозило озброєння з порту в Південній Африці до Росії в грудні 2022 року, “серйозною проблемою”.

Посол США в Південній Африці також висловив упевненість, що російський корабель Lady R минулого року підібрав зброю в країні, що означало б порушення оголошеного нейтралітету країни у війні РФ проти України.

Варто зауважити, голова Африканського союзу Азалі Ассумані заявив 28 липня, що пропозицій президента Росії Володимира Путіна про постачання зерна в Африку недостатньо, і що Україні потрібне припинення вогню.

Водночас 28 липня африканські лідери закликали президента Росії Володимира Путіна, щоб він здійснив мирний план щодо припинення війни в Україні та відновив угоду щодо експорту українського зерна.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.