Бельгія «нарешті» може спорядити Україні F-16 – ЗМІ

Джерело: rtbf.be

Хоча Міністерство оборони та уряд Бельгії спочатку виключали передачу Україні винищувачів F-16, які мають бути поступово замінені на F-35, федеральний уряд нарешті просить провести нову оцінку.

Винищувачі можуть передати протягом двох-трьох років, а до цього їх планують використовувати для підготовки українських пілотів.

Зазначається, що прем’єр-міністр Александр Де Кроо висловився стосовно цього питання у кулуарах Генасамблеї ООН, хоча і був обережним.

Нам ще ненадовго потрібні наші F-16, тому що постачання F-35 вимагає часу, — акцентував у Нью-Йорку.

Кілька місяців тому Бельгія вирішила взяти участь у коаліції F-16 на чолі з Нідерландами та Данією. На відміну від цих двох країн, Бельгія ще не вирішила чи постачати в Україну свої винищувачі-бомбардувальники, однак, братиме участь у навчанні українських пілотів на цих літаках.

Нині Міністерство оборони Бельгії оцінить стан винищувачів і вирішить, чи використовуватимуть їх для тренування пілотів, чи як запасні частини. Перші літаки можуть бути передані Україні наступного року.

Військово-повітряні сили Бельгії мають 45 винищувачів F-16, які поступово мають бути замінені на F-35.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.