Канада допоможе Україні перезапустити ЗАЕС після її деокупації – «Енергоатом»

Джерело: “Енергоатом”

Під час зустрічі з українською делегацією на чолі з міністром енергетики Германом Галущенком в межах 67-ої сесії Генеральної конференції МАГАТЕ президентка Канадської комісії з ядерної безпеки пані Руміна Велші запевнила, що Канада допоможе Україні перезапустити Запорізьку атомну електростанцію після її деокупації.

Вона також повідомила, що Канада й надалі підтримуватиме Україну та продовжить надавати обладнання на заміну пошкодженому устаткуванню в разі, якщо Росія знову обстрілюватиме енергетичну інфраструктуру України.

Своєю чергою, Герман Галущенко поінформував учасників зустрічі про поточну ситуацію на ЗАЕС та акцентував на загрозах, які можуть створити росіяни під час деокупації станції. Він зазначив, що досвід весни 2022 року, коли військові РФ перебували на Чорнобильській АЕС, а потім були змушені її залишити, свідчить про повне нівелювання загарбниками основ ядерної та радіаційної безпеки.

“Усе, що росіяни не можуть забрати з собою, вони просто руйнують і виводять з ладу. Тому важливо створити міжнародну групу експертів, яка спільно з МАГАТЕ оцінить ситуацію на ЗАЕС після її деокупації – у якому стані обладнання, чи дотримуються правила ядерної безпеки, і які перспективи подальшої експлуатації станції. Це питання не війни Росії проти України, це питання глобальної ядерної безпеки”, – підкреслив міністр енергетики України.

Представники канадської сторони, своєю чергою, запевнили, що готові підтримати українську ініціативу і використати досвід своїх експертів задля досягнення цілей забезпечення ядерної і радіаційної безпеки на ЗАЕС.

Під час зустрічі також наголошувалося на важливості імплементації “Формули миру”, запропонованої президентом України Володимиром Зеленським у співпраці з МАГАТЕ.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.