Пентагон попередив Конгрес США про брак коштів для подальшої допомоги Україні – AP

Джерело: AP News

За інформацією ЗМІ, Пентагон надіслав лист до Конгресу США у якому повідомив про брак коштів на заміну зброї, яку Сполучені Штати передали Україні. Через це міноборони США було змушене уповільнити поповнення деяких військ.

У листі, з яким ознайомилось видання, Конгрес закликають поповнити фінансування України. Раніше Конгрес США запобіг “шатдауну”, ухваливши законопроєкт про короткострокове фінансування, проте цей крок зупинив допомогу Україні у боротьбі з російським агресором.

Контролер Пентагону Майкл Маккорд повідомив лідерам Палати представників і Сенату, що з 25,9 мільярда доларів, виділених Конгресом для поповнення військових запасів США, які надходять в Україну, залишилося 1,6 мільярда доларів. Зброя включає мільйони артилерійських, ракетних і ракетних снарядів, критичних для контрнаступу України, спрямованого на повернення території, здобутої Росією під час війни.

Крім того, у США залишилося близько 5,4 мільярда доларів для забезпечення зброєю та технікою зі своїх запасів.

У США вже б закінчилося це фінансування, якби раніше цього року Пентагон не зрозумів, що переоцінив уже надіслане обладнання, вивільнивши приблизно 6,2 мільярда доларів. Деякі з них були надіслані в останні місяці.

У листі також мовиться, що США повність вичерпали запаси довгострокового фінансування у межах ініціативи щодо безпеки України, яка надає кошти для контрактів на майбутнє озброєння.

“Ми вже були змушені уповільнити поповнення наших власних сил, зоб застрахуватись від невизначеного майбутнього фінансування. Нездатність своєчасно поповнити наші військові сили може завдати шкоди боєготовності наших збройних сил”, – йдеться у листі.

Наголошується, що без додаткового фінансування, США доведеться відкласти надання Україні ППО, боєприпасів, безпілотників, а також різноманітного обладнання, які є критично важливими зараз, коли РФ готується до зимових атак.

Президент США Джо Байден заявив у неділю, що поки допомога буде надходити, але час спливає.

“Ми ні за яких обставин не можемо допустити, щоб підтримка України з боку Америки була перервана. У нас є час, небагато часу, і є надзвичайне відчуття терміновості”, – сказав він.

Марк Канчіан, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень, сказав, що якщо допомога не надходитиме, український опір почне слабшати.

“Якщо не буде нових грошей, вони почнуть це відчувати до Дня подяки”, — сказав він.

Прийнятий Конгресом законопроєкт про короткострокове фінансування діє лише до середини листопада. І Маккорд сказав, що для Міністерства оборони було б занадто ризиковано брати гроші з цього законопроєкту про тимчасове фінансування на оплату додаткової допомоги Україні.

Багато законодавців визнають, що домогтися схвалення допомоги Україні в Конгресі стає все складніше, оскільки війна розгортається, а опір допомозі з боку жорстко правого флангу республіканців набирає обертів.

У понеділок, 7 жовтня, в Україні не очікуються стабілізаційні відключення світла. Проте українців закликають обмежити використання потужних електроприладів.

Сьогодні, 6 жовтня, російські військові завдали удару по Костянтинівці на Донеччині, скинувши три керовані авіабомби. Внаслідок атаки загинула одна людина, ще двоє зазнали поранення.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.

Міністерство внутрішніх справ Естонії днями визнало недостатніми зміни, котрі внесла Естонська православна церква Московського патріархату до свого статуту для розриву зв’язків з Москвою.