Про плани атакувати Ізраїль було відомо лише 6 керівникам ХАМАСу – представник угруповання

Джерело: Associated Press

Член керівництва ХАМАСу у вигнанні Алі Баракех заявив, що про плани щодо широкомасштабного вторгнення в Ізраїль знало лише обмежене коло найвищих керівників терористичної організації.

“Лише декільком командувачам ХАМАСу було відомо про “нульову годину”, – прокоментував Баракех, додавши, що атаку близько року планували шестеро командувачів ХАМАСу в Газі, і що навіть найближчі союзники угруповання не були заздалегідь поінформовані про час нападу.

Водночас він спростував заяви про те, що іранські спецслужби допомагали планувати атаку. Він підкреслив, що іранські та ліванські бойовики Хезболли допомагали ХАМАСу в минулому, але зауважив, що після війни в Газі 2014 року ХАМАС виробляє власні ракети та самостійно навчає своїх бойовиків.

Баракех також не погоджується з твердженням про те, що напад мав на меті зірвати зусилля США зі стабілізації стосунків між Ізраїлем та Саудівською Аравією. За його словам, атака була відповіддю на низку дій ультраправого уряду Ізраїлю за останній рік.

При цьому Баракех наголосив, що навіть в самому ХАМАСі були “вражені підсумковим масштабом свого вторгнення”, адже вони розраховували, що Ізраїль зможе швидко локалізувати атаку, не допустивши великого прориву.

“Ми були здивовані цим великим обвалом. Ми планували отримати якісь здобутки і взяти полонених для обміну”, – пояснив він.

Утім, як зазначається у виданні, його слова про невелику операцію спростовує той факт, що в нападі взяли участь близько 1000 бойовиків, які атакували одразу з суші, з моря і навіть з мотопарапланів.

  • За останніми даними, станом на 12 жовтня в Ізраїлі унаслідок атаки палестинського угруповання ХАМАС загинуло 1300 осіб.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.