«Процес може сильно затягнутися», – журналіст Трегубов про заборону РПЦ в Україні

Джерело: Віктор Трегубов/Telegram

Український журналіст, блогер, публіцист та громадсько-політичний діяч, співзасновник партії “Демократична Сокира” Віктор Трегубов прокоментував ухвалення Верховною Радою законопроєкту №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Російською Федерацією.

Зокрема він припустив наступний розвиток подій.

“Державна служба з етнополітики та свободи совісті робить висновок, що та чи інша релігійна організація має центр у РФ. З нинішнім складом ДЕСС – проблем в цьому не бачу. Після чого організація має виправитися, а як ні – позов до суду і судова заборона”, – написав він.

Утім, за словами Трегубова, проблеми в іншому. Так, він пояснив, що позов має бути не щодо “церкви загалом” (бо її юридично не існує), а щодо кожної окремої парафії.

“Їх у “МП” зараз реально залишилося щось близько семи-восьми тисяч. Вони будуть пробувати оскаржувати висновки ДЕСС, а потім ще раз намагатися завадити у суді. З урахуванням того, які в нас суди, процес може сильно затягнутися і не гарантувати переможеньки”, – зауважив журналіст.

Водночас Трегубов запевнив, що цей законопроєкт має “прискорити переходи до ПЦУ, розірвати зв’язки МП з місцевими елітами та допомогти вивести з-під держави-агресора хоча б ключові парафії, церкви та монастирі”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…