На дні Індійського океану виявлено залишки стародавнього континенту

Джерело: Phys.org

Вчені знайшли в Індійському океані роздроблені залишки Арголанда – континенту віком 155 млн років, який завширшки був приблизно таким, як США.

“Пошук Арголанда виявився непростим завданням. Нам довелося витратити сім років на збір цієї головоломки воєдино”, – прокоментували геологи у препринті дослідження, опублікованому в науковому журналі Gondwana Research.

За словами науковців, Арголанд відокремився від Австралії наприкінці юрського періоду, коли Землею ходили брахіозаври та стегозаври. Протягом тисячоліть він дрейфував у бік Південно-Східної Азії, а потім остаточно пішов під воду.

При цьому на потенційне існування материка вказує, зокрема, утворення абісальної рівнини Арго.

Нідерландські геологи знайшли сліди зниклої суші у вигляді тектонічних “мегаблоків”, розкиданих по дну океану і вкраплених у невеликі острови.

Як пояснили дослідники, частини континенту, який колись тягнувся на 3 тисячі миль, “приховані під зеленими джунглями значної частини Індонезії та М’янми”. Відтак, використовуючи ці залишки, геологи змогли скласти докладну карту повільного руйнування Арголанда.

Водночас вчені припускають, що в пізньому тріасовому періоді материк, ймовірно, розпався на архіпелаг, частини якого згодом пішли під воду.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.