ДТЕК виграла суд в Гаазі проти Росії щодо захоплених активів у Криму

Джерело: ДТЕК

Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовольнив позов компанії ДТЕК проти Росії щодо захоплених активів у тимчасово окупованому Криму.

Арбітраж присудив Російській Федерації виплатити українській компанії компенсацію збитків в розмірі $267 млн, що включає відсотки та судові витрати на дату рішення. Нарахування відсотків триватиме аж до моменту повної сплати всієї суми збитків.

Судовий процес за позовом “ДТЕК Крименерго” проти РФ тривав з 2017 року.

Арбітражне рішення підлягає примусовому виконанню відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року.

ДТЕК планує невідкладно ініціювати процес визнання та допуску до виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Росії.

До незаконної анексії Криму ДТЕК володів енергорозподільчою та енергопостачальною компанією “ДТЕК Крименерго”. Окупаційна влада відібрала контроль над активами компанії у законного власника після окупації Криму Росією у 2014 році.

“Росія повинна перебувати під постійним тиском – на полі бою, санкційним, юридичним. 24/7 ми працюватимемо над тим, щоб ворог був притягнутий до відповідальності та заплатив за розв’язану війну, за кожен злочин проти України та українців, за порушення міжнародного права. Рішення Міжнародного арбітражного суду свідчить, що світова система правосуддя стоїть на стороні правди і справедливості”, – зазначив акціонер компанії ДТЕК Рінат Ахметов.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.