Рекомендована тривалість сну, 8 годин, ймовірно є «надмірною» – дослідження

Джерело: Nature Human Behaviour

Результати нового дослідження, проведеного вченими Університету Осло (Норвегія), показали, що рекомендована тривалість сну, яка становить 8 годин, є надмірною.

Зокрема до такого висновку науковці дійшли, проаналізувавши результати 8 153 магнітно-резонансних томографій (МРТ) 3 893 здорових дорослих людей (від 20 до 89 років) та зіставивши їх з даними про тривалість сну учасників дослідження.

Водночас експерти припустили, що 6,5-годинного сну цілком достатньо для запобігання негативним наслідкам на зразок атрофії кори головного мозку, збільшення ризиків розвитку хвороби Альцгеймера, деменції, погіршення психічного здоров’я.

При цьому, за словами вчених, сон, триваліший, ніж рекомендований, може спричинити зменшення товщини кори головного мозку – настільки, що у людей, які сплять більше 9 годин, товщина кори головного мозку може виявитись навіть меншою, ніж у тих, хто спить лише 5 годин.

Провівши додаткові дослідження за участю 28 000 учасників, автори виявили, що сон тривалістю менше 4 і понад 10 годин призводить до зниження когнітивних функцій.

Результати аналізу показали, що в людей, які спали близько 6,5-7 годин на добу (для цього додатково було проаналізовано сон 51 295 людей), товщина кори головного мозку була найбільшою, тоді як з у тих, хто спав понад 9 годин – вона зменшувалась.

Утім, науковці зазначили, що рекомендація щодо оптимальної тривалості сну потребує подальших досліджень та перевірки, але вже зараз можна сказати, що традиційні рекомендації спати щодня хоча б 8 годин, є “дещо перебільшеними”.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.

Чилійські вчені розробили вакцину для стерилізації собак. Відтак тваринам тепер не знадобиться хірургічне втручання для цієї процедури. Особливість вакцини у тому, що вона – зворотня.

Поліція Молодови попередила про плани зірвати вибори президента країни – зокрема шляхом захоплення урядових будівель – злочинними угрупованнями під керівництвом Росії.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.