Китай вимагає від РФ нових знижок на газ та не бажає інвестувати у проєкт «Сила Сибіру – 2»

Джерело: The South China Morning Post

Дискусії з Пекіном стосовно російського проєкту газопроводу “Сила Сибіру-2”, що так необхідний росіянам для заміни втраченого ринку Європи, просувається дуже повільно через зайняту Китаєм позицію.

Китай не має наміру інвестувати у газопровід, пропонуючи Росії самостійно сплатити багатомільярдний рахунок за будівництво.

Окрім цього, КНР вимагає нових знижок на російський газ.

Читайте також: Експортні амбіції російського «Газпрому» тепер переважно в руках Китаю – Bloomberg

Одначе, як зауважило джерело видання, Китай може вимагати “будь-яких знижок”, оскільки у Путіна навряд чи є вибір. Нині глава РФ “перебуває під величезним тиском”, оскільки за відсутності газопроводу, Росії буде нікуди подіти значні обсяги газу.

Читайте також: ЄС планує зробити довгострокові спільні закупівлі неросійського газу — Bloomberg

Кремль відчайдушно потребує порятунку з Китаю, пропонуючи збільшити постачання газу вп’ятеро — до 100 млрд кубометрів на рік. Водночас проєкт трубопроводу “Сила Сибіру-2” потужністю 50 млрд кубів, який президент РФ Володимир Путін просуває майже 8 років, так і не зустрів ентузіазму в Пекіні.

Хоча Путін називав Сі “дорогим другом”, хвалив Пекін за успіхи проєкту “Один пояс — один шлях” та заявляв про “великі перспективи” двосторонніх відносин, у жовтні китайські посадовці так і не підписали контракт на додаткові постачання російського газу та будівництво трубопроводу “Сила Сибіру-2”.

На початку листопада у держдумі РФ закликали готуватися до рекордних збитків “Газпрому”.

Верховний суд Японії 3 липня визнав закон про примусову стерилізацію інвалідів, чинний з 1948 по 1996 рік, неконституційним. Суд зобов’язав уряд виплатити компенсацію близько 25 тисячам людей, які стали жертвами цієї практики.

Лідерка ультраправої партії Національне об’єднання Ле Пен прокоментувала заяву російського МЗС, що висловило підтримку її політичної сили перед другим туром парламентських виборів у Франції.

Американська співачка Дженніфер Лопес і актор Бен Аффлек розлучилися через два роки після укладення офіційного шлюбу.

Живлення об’єктів критичної інфраструктури не обмежуватимуть.

42% всесвітнього вебтрафіку генерують боти, з-поміж цього числа 65% є зловмисними. Дані навели згідно з останнім дослідженням State of the Internet, проведеним компанією Akamai Technologies.