Японія приєднається до багатонаціонального проєкту з розмінування територій України

Джерело: Kyodo

Японія планує приєднатися до багатонаціонального проєкту з розмінування територій України.

У межах проєкту, який планує очолювана Сполученими Штатами Америки “Контактна група з оборони України”, Сили самооборони Японії нададуть Україні обладнання для розмінування та співпрацюватимуть у підготовці особового складу.

Зокрема, зазначається, що міністр оборони Японії Мінору Кіхара незабаром оголосить про план країни приєднатися до групи в галузі інформації та технологій, щоб допомогти підвищити кібербезпеку України.

Цей крок зроблено на тлі того, що Японія активізувала зусилля щодо надання небойової допомоги Україні, включаючи її можливе відновлення, оскільки суворі правила Японії щодо експорту зброї та боєприпасів відповідно до положень Конституції про відмову від війни не дозволяють їй пропонувати пряму військову допомогу.

Наразі деталі невідомі. У Kyodo зазначили, що Японію можуть попросити надати оборонне обладнання для знищення мін, експорт якого заборонено внутрішніми правилами.

Водночас Японія вже поставила в Україну засоби виявлення мін і провела навчальні програми для персоналу з розмінування. Також Японія домовилася з Камбоджею співпрацювати в знешкодженні російських мін і бомб, що не розірвалися в Україні.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.