«єПам’ятка»: в Україні запустили реєстр нерухомих об’єктів культурної спадщини

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України 

Сьогодні, 29 листопада, Міністерство культури та інформаційної політики України разом з партнерами презентувало Інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток України” – “єПам’ятка”.

“єПам’ятка” дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини України, зокрема й ті, що зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України обов’язкове для органів державної влади. Ця система стане одночасно інструментом державного управління та відкритою для суспільства інформаційною базою про пам’ятки, але з різними рівнями доступу.

105 532 об’єкти культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва вже внесено до реєстру. Фактично це перелік об’єктів культурної спадщини, які перебувають під охороною держави.

Відтак, впровадження реєстру:

  • перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови;
  • оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

“Запуск “єПамʼятки” впорядкує процес охорони культурних памʼяток в Україні та зробить його прозорим. Доступ до інформації стане більш зрозумілим, простим і відкритим для тих людей, які користуються нашими управлінськими рішеннями для здійснення господарської діяльності. Нині розробка інформаційної системи “Державний реєстр нерухомих пам’яток України” перебуває на фінальній стадії реалізації. Вже з 1 січня для більшості користувачів ми зможемо продемонструвати цю інформаційну систему”, – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.